Kihalás veszélyezteti a császárpingvineket  
Kihalás veszélyezteti a császárpingvineket  

Az emelkedő globális hőmérséklet és tengeri jégveszteség miatt kihalás veszélye fenyegeti az antarktiszi császárpingvineket.

A Reuters közleményében olvasható, hogy az amerikai kormány, véglegesítette a császárpingvinek védelmét az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye alapján. Az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata szerint a császárpingvineket a törvény értelmében védeni kell, mivel a madarak kolóniákat építenek és fiataljaikat az éghajlatváltozás által fenyegetett antarktiszi jégen nevelik. 

A klímaváltozás miatt a kolóniák tenyésztési kudarcokat tapasztaltak a kormány szerint. A Weddell-tengeren található Halley-öbölbeli kolónia, a világ második legnagyobb császárpingvin kolóniája több éve rossz tengeri jégviszonyokat tapasztalt, ami 2016-tól kezdve az összes újszülött csibe fulladásához vezetett – közölte a kormány. 

A veszélyeztetett státusz elősegíti a természetvédelmi stratégiákkal kapcsolatos nemzetközi együttműködést, növeli a természetvédelmi programok finanszírozását, és megköveteli az Egyesült Államok szövetségi ügynökségeitől, hogy lépjenek fel a fenyegetések csökkentése érdekében. 

Shaye Wolf, a Biológiai Sokféleség Központjának klímatudományi igazgatója szerint: 

A pingvin puszta létezése attól függ, hogy kormányunk most határozott lépéseket tesz-e az éghajlat fűtésére szánt fosszilis tüzelőanyagok csökkentése és a földi élet visszafordíthatatlan károsodásának megelőzése érdekében

Az 1973-as veszélyeztetett fajokról szóló törvény nevéhez fűződik, hogy számos állatot mentett meg a kihalás széléről, többek között grizzly medvéket, kopasz sasokat, és szürke bálnákat is. A törvény többek között egyes fúró- és bányászati iparágakat is meghiúsított, amelyek megakadályozhatók a fajok túléléséhez szükségesnek ítélt területek fejlesztésében. 

(Reuters

search icon