Kikötött a Kupakabana Ördög Nóráék teraszán

Kikötött a Kupakabana Ördög Nóráék teraszán
Kikötött a Kupakabana Ördög Nóráék teraszán

Nánásiék hangulatos balatonakarattyai vendéglátóhelyén indult útjára pénteken a HybridCycle „Tiszta Balaton, tiszta művészet” programsorozata.

Az eseményt Ördög Nóra, a rendezvény háziasszonya nyitotta meg. A HybridCycle csapatából Erdélyi Szabolcs ügyvezetővel és Sulyok Georgina projektvezetővel, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa részéről Tóth Miklós kulturális projektmanagerrel kiegészülve közösen fogadták a vendégeket.

„A HybridCycle egyik kiemelt célja, hogy látványos és adott esetben játékos formában hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás problémájára, ezzel együtt arra, hogy a műanyag élete nem ér véget ott, hogy hulladék lesz belőle” – mondta Erdélyi Szabolcs a HybridCycle ügyvezetője. „A Tiszta Balaton, Tiszta Művészet programsorozatban a képzőművészet és a kreatív dizájn eszközeit hívjuk segítségül, ezeken keresztül mutatjuk be, hogy például a műanyag kupakok is lehetnek egy képzőművészeti alkotás vagy egy új használati tárgy, ékszer alapanyagai” – tette hozzá.

A gyerekek tudatosabbak

Ördög Nóra nagy örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. Magánemberként is fontos számára a környezetvédelem, és vendéglátósként is igyekszik a lehető legoptimálisabban megoldani a hulladékgazdálkodás problémáját. Sőt, a Nekem a Balaton felújítása során használt épülethálóból szemétbe dobás helyett divatos, színes és praktikus strandtáskákat varrattak az újrahasznosítás jegyében, a táskákból befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják.

A televíziós műsorvezető reméli, hogy miután a Balaton első állomásának számító településen és a Nekem a Balaton teraszon sokan megállnak, így még többen találkozhatnak majd a kupakgyűjtő installációval, ezáltal pedig a környezetvédelem fontosságával. Szerinte egyébként a felnőtt korosztálynak van nagyobb szüksége a figyelemfelhívásra. Úgy vette észre, a gyerekek sokkal tudatosabbak, ebben nőnek fel és gyakorlatilag magukba szívják a környezettudatos szemléletet.

Az eseményen bemutatkozott a „Kupakabana” névre keresztelt, kifejezetten erre a célra felújított és átalakított régi Optimist vitorláshajó, mely a nyár folyamán látványos kupakgyűjtő installációként járja körbe a balatoni régió különböző eseményeit és helyszíneit.

A PET kupakok újrahasznosítását izgalmas és kreatív workshop keretén belül rögtön ki is próbálhatták a kíváncsi gyermekek. Kicsik és nagyok lelkesen készítették a rengeteg csodaszép, színes fülbevalót és kulcstartót a napsütéses, nyári délután folyamán.

Egész nyáron folytatódik a program

Bár Európában élen járunk az újrahasznosításban, mégis csak körülbelül 30%-a kerül a régióban termelt műanyag hulladéknak újrahasznosításra. A legtöbb esetben a műanyag zacskókat, palackokat és evőeszközöket csak pár percig használjuk, majd miután az eredeti céljukat betöltötték, több száz évig fennmaradnak és mikroműanyag formájában szennyezik tovább a környezetet.

A kis lépések is számítanak: ennek tükrében a szezon további részében is kis tárgyak, műalkotások, díszek készülnek majd a kupakok felhasználásával a művészeti programokon.

Fotók: Kovács Bálint

search icon