Kinek zöldebb a rakétája?
Kinek zöldebb a rakétája?

Elon, Jeff vagy Richard – kinek az űrrakétája a legfenntarthatóbb?” – teszi fel a kérdést az Independent cikke. Ez már csak azért is rendkívül fontos kérdés, mert a következő évtizedekben egyre gyakoribbá válhatnak az űrrepülések, így azoknak a bolygóra gyakorolt hatása is meredeken nőhet. Csak a Richard Branson vezette Virgin Galactic évi 400 fellövést tervez már a közeljövőre, és ne legyenek kétségeink afelől sem, hogy Elon Musk is hasonlóan nagyra törő tervekkel rendelkezik.

Dr. Martin Ross, az Aerospace Corporation légkörkutatója szerint a rakétakilövésekkel kapcsolatos fő problémát jelenleg nem a szén-dioxid kibocsátás jelenti. Jelenleg még viszonylag alacsony a fellövések száma, így például a repülés más ágazataihoz képest is alacsonynak számít az iparág kibocsátása. A szakértő szerint sokkal nagyobb problémát jelentenek a kilövések során felszabaduló egyéb anyagok, mint például a korom, a nitrogén-oxidok, a timföld vagy a klór.

Fontos megjegyezni, hogy ezek sem maradnak túl sokáig a légkörben, azonban ha folyamatosak a fellövések, akkor képesek időlegesen megváltoztatni a légkör kémiáját. A rakéták egyedülálló tulajdonsága ugyanis, hogy képesek közvetlenül a felső légkörbe jutattni a szennyező anyagokat. Aggodalomra adhat okot például az, hogy ezek az anyagok a sztratoszférában (ahol az ózonréteg is található) jelentős változásokat képesek létrehozni.

Ezzel együtt több kutató is egyetértett abban, hogy további adatokra van szükség, ugyanis az eddigi kalkulációk elsősorban a szennyező anyagokkal kapcsolatos feltételezéseken és az ezekre épített modelleken alapultak, nem konkrét méréseken. „Be kell jutnunk a sztratoszférába, és közvetlenül meg kell mérnünk ezeket a kibocsátásokat” – mondta Dr. Ross.

A fent említett három milliárdos vállalkozó, Elon Musk, Jeff Bezos illetve Richard Branson űripari cégei a rakétatechnológiájukat illetően sokban különböznek egymástól, leginkább a felhasznált üzemanyag tekintetében. Dr. Eloise Marais, a University College London geográfusa szerint bármely a rakétaindítások „fenntarthatósága” nagyban függ attól, hogy milyen anyaggal hajtják meg a rakétákat, meg persze attól is, hogy hányszor bocsátják majd fel őket.

search icon