Kinek jó az, ha a szupergazdagok ezentúl már a világűrt is megcélozzák?
Kinek jó az, ha a szupergazdagok ezentúl már a világűrt is megcélozzák?

A kutatók szerint egy-egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részében, ahol a gáz még évekig megmarad, ezzel pedig a milliárdosok űrversenye a légszennyezés komoly növekedését hozhatja magával. Az érintettek természetesen némileg másképp keretezik a történetet, a nemrég a világ leggazdagabb emberévé előlépett Jeff Bezos például azt állítja, hogy egyenesen a bolygó megóvásának érdekében repked.

Az elmúlt napokban előbb Richard Branson angol milliárdos, majd Jeff Bezos, az Amazon alapítója indult a világűrbe. Mindkét üzletember az űrutazások jelentős kiterjesztésében reménykedik, űripari vállalataik mindennapossá akarják tenni az űrturizmust. Az űrhajózás azonban igencsak környezetszennyező vállalkozás, és amikor már nem a kutatást, hanem a turizmust szolgálja, létjogosultsága is erősen megkérdőjelezhető.

Eloise Marais, aki az üzemanyagok és az iparág légkörre gyakorolt hatását vizsgálja a londoni University College kutatójaként, úgy véli, az űrturizmus berobbanása hatalmas környezeti költségekkel járhat. Az űrhajók indításához óriási mennyiségű üzemanyag szükséges. A SpaceX vállalkozás Falcon 9 rakétája kerozint, az amerikai űrkutatási hivatal folyékony hidrogént használ az indítási rendszereikhez. Ezek az üzemanyagok jelentős mennyiségű szén-dioxidot, vizet, klórt és más vegyi anyagot bocsátanak a légkörbe.

A probléma viszont csak részben ez, hiszen például a légiközlekedéssel összehasonlítva jelenleg még szinte eltörpül a rakéták kibocsátása. A gondot inkább az okozza, hogy a kibocsátás jelentős része a felső légkörben megy végbe, ahol akár két-három évig megmaradnak a gázok, melyek egy része az ózonréteget is veszélyeztetheti. Emellett az ott kibocsátott víz felhőkké alakulhat, melynek szintén melegítő hatása lehet.

A kutató felhívja rá a figyelmet, hogy jelenleg még nincsenek nemzetközi szabályok a rakéták által használt üzemanyagokról és azok környezetre gyakorolt hatásáról, és úgy általában a rakéták felbocsátásáról. Egy nemrégiben megjelent becslés azonban úgy számol, hogy az űrturizmus mint iparág 2031-re 2,8 milliárd dollárosra nő, azaz évi 17%-al bővül majd az előttünk álló évtizedben.

A kutatókhoz képest a milliárdosok máshogy látják a helyzetet. Jeff Bezos szerint például a magánűrhajózás a jelenlegi környezeti problémák megoldását is szolgálhatja. A visszatérte után készült interjúban azt mondta, hogy a Föld megóvása érdekében az összes szennyező ipart az űrbe kell áthelyezni, hogy megőrizhessük bolygónkat. Emellett az űrben tett utazása megerősítette elkötelezettségében az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelem iránt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Greendex/MTI/BusinessInsider)

search icon