Kiugróan sújt néhány országot a klímaváltozás
Kiugróan sújt néhány országot a klímaváltozás

Idén már tizennyolc pusztító tájfun érte el a Fülöp-szigeteket. Tudósok szerint a viharok növekvő száma, és intenzitásuk erősödése a klímaváltozással hozható összefüggésbe.

A trópusi ciklonok kialakulásának a meleg, nedves levegő és meleg vízfelület szükséges, mely az óceánok melegedésével egyre gyakrabban fordul elő

A helyzetünknek bizonyítékként kell szolgálnia a világ vezetőinek arról, hogy a klímaváltozás már valóság.

Jacques Fallaria, 19 éves klímaaktivista

Az Independentnek nyilatkozó klímaaktivista szerint rendkívül igazságtalan, hogy míg országa kibocsátása közelében sincs a világ legnagyobb szennyezőinek, mégis jóval kiszolgáltatottabbak a klímaváltozás hatásainak.

Fallaria csak egy, abból a több százezerből emberből, akiket a múlt vasárnapi 5-ös kategóriás Goni tájfun érintett, mely letarolta a Fülöp-szigeteket. Az ország különösen kitett a trópusi viharoknak, mert az egyik legjelentősebb tájfun keletkezési zóna közelében fekszik.

Bár sok ember meghalt, és többen megsérültek, a legrosszabb forgatókönyv szerint 31 millió embert is érinthetett volna a trópusi vihar, ha a fővárost, Manilát is érinti. Ez szerencsére ezúttal nem történt meg.

Forrás: The Independent

search icon