Klímafordulópont
Klímafordulópont

A klímafordulópont vagy más néven átbillenési pont (angolul tipping point, turning point) az a küszöbérték vagy olyan pont az éghajlati rendszerben, ahonnan már nincs visszaút. Ha a klímaváltozás ezt egyszer átlépi, már (valószínűleg) nem lehet visszafordítani a folyamatot. Ekkor a globális vagy regionális klíma egy stabil állapotból egy másik stabil állapotba változik. A klímafordulópontnál a kis változtatások elég jelentőssé válnak ahhoz, hogy nagyobb, kritikusabb változást idézzenek elő, amely visszafordíthatatlan, és dominószerű hatásokhoz vezet(het).

A fordulópontok fogalmát az IPCC 20 évvel ezelőtt vezette be. Kezdetben még úgy gondolták, hogy csak akkor lépnek fel, ha a globális felmelegedés eléri az 5 °C-ot. Az IPCC legutóbbi értékelései azonban rámutatnak arra, hogy a fordulópontok 1°C és 2 °C közötti felmelegedés esetén is bekövetkezhetnek.

A IPCC a fordulópontot „hirtelen változásként” határozza meg. Olyan küszöbértékként, amelynek átlépése esetén a földi klímarendszer elemei teljesen más állapotba kerülhetnek. Ezek a fordulópontok különböző valószínűségűek, de nagy kockázatúak, mivel drámai változásokat eredményezhetnek az éghajlati rendszerben.

Egy hétköznapi példával élve olyan, mintha két lábon álló széken egyensúlyoznánk. Aki esett már hátra így, az tudja, hogy van egy küszöb, amelyen túl visszavonhatatlanul a padlóra zuhan. A két stabil állapot (az álló és a padlónak zuhant szék) közötti átjáró egy fordulópont. A Föld összetett éghajlati rendszere tele van ilyen fordulópontokkal.

A legfontosabb éghajlati fordulópontok:

  • a sarkvidéki tengeri jég eltűnése,
  • olvadó antarktiszi és grönlandi jégtakarók,
  • a Golf áramlat lassulása,
  • az Amazonas esőerdejének elvesztése (szavannává válhat),
  • a permafroszt felolvadása.

A Global Commons Alliance közvélemény-kutatása szerint a G20 országok lakosságának 73%-a úgy gondolja, hogy a Föld közel van az éghajlati fordulópontokhoz. Ami a jövőt illeti, az éghajlatváltozás hatására várható fordulópontokat előre jelezni képes mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgoznak egy egyetemközi kutatásban részt vevő tudósok. Az eddigi eredmények ígéretesek.

További szócikkek
search icon