Klímaváltozásügyi minisztériumot hoztak létre Görögországban
Klímaváltozásügyi minisztériumot hoztak létre Görögországban

Görögország kormánya új minisztériumot hozott létre a klímaváltozás kihívásainak kezelésére azt követően, hogy a nyáron hatalmas erdőtüzek pusztítottak az országban – jelentette be az athéni kabinet hétfőn.

A tárca élére Hrisztosz Sztilianidiszt nevezték ki. A 63 éves Sztilianidisz 2014 és 2019 között az Európai Unió humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős biztosa volt.

Sztilianidesz fogja összehangolni a tűzoltással és segélyezéssel kapcsolatos erőfeszítéseket, illetve ő felel azokért a politikai döntésekért, amelyek célja, hogy Görögország alkalmazkodjon az éghajlatváltozásra visszavezethető hőmérséklet-emelkedéshez. Az idei nyáron kiterjedt erdőtüzek több mint ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel Évia szigetén, valamint Görögország déli részén.

A volt uniós biztos azt mondta: a kihívások és elvárások teljes tudatában fogadta el a tisztséget.

Az éghajlatváltozás hatásai túlnőttek rajtunk, és késlekedés nélkül fel kell gyorsítanunk a nagyobb változást, hangsúlyozta. „A katasztrófavédelem és a felkészültség a leghatékonyabb fegyver, amellyel rendelkezünk” – tette hozzá.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com – csak illusztráció)

search icon