Idén korábban kezdődött a magyar szürkemarhák ellési időszaka
Idén korábban kezdődött a magyar szürkemarhák ellési időszaka

Bár az ellési szezon rendszerint csak november elején kezdődik, idén már október 30-án megérkezett az első kisborjú.

Megkezdődött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartótelepén. Október 30-án reggel világra jött az első kisborjú. A pirók színű, egészséges üsző a legelőn bújt ki az anyatehénből, a tehéngulya ugyanis még ezekben a napokban is kijár a telep környéki füves területekre.

A nemrég született, pirók színű üsző az anyjával pihen
Fotó: Lengyel György

A borjú anyja egy fiatal tehén, ez az első ellése. A borjú és szülője a téli szálláson az elkülönítőbe, nyugodt körülmények közé kerültek.

A magyar szürke szarvasmarhák ellési szezonja rendszerint november elején kezdődik, ám a legtöbb borjú csak november végén vagy december elején látja meg a napvilágot. A Körös-Maros Nemzeti Park Sóstói Állattartótelepén a 2023-as ellési szezonban mintegy kétszáz borjút várnak a telep munkatársai.

A szürkemarhák utódai világos pirók, pirók vagy sötét pirók színekben születnek, felnőtt, szürkés színezetüket pedig hathónapos korukra érik el.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy aktívan vegyenek részt a természet védelmében.

Forrás: kmnp.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon