A szarvasmarhák gyomra szabadít meg minket a műanyagcunamitól?

A szarvasmarhák gyomra szabadít meg minket a műanyagcunamitól?
A szarvasmarhák gyomra szabadít meg minket a műanyagcunamitól?

Egy most publikált kutatás szerint a tehenek gyomrában élő baktériumok képesek a műanyagok lebontására is, így már csak azonosítani kell a megfelelő enzimeket, hogy az eljárást az újrahasznosító üzemekben is kipróbálják.

A mindenütt jelenlévő műanyagszennyezés komoly problémát jelent az emberiség és az élővilág számára is. Épp ezért egy ideje már alternatív megoldási lehetőségeket is keresnek a kutatók. Az elmúlt években többen is kutatták, hogy miként lehetne felhasználni a baktériumokat a műanyagok lebontására.

Egyes mikrobák képesek lebontani a természetes poliésztert, amely például a paradicsom vagy az alma héjában található. Mivel a tehenek tápláléka tartalmazza ezeket a természetes poliésztereket, a tudósok sejtették, hogy gyomrukban bőségesen élnek olyan mikrobák, amelyek képesek lebontani az összes növényi anyagot.

Az elmélet tesztelésére Doris Ribitsch, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének kutatója és kollégái egy ausztriai vágóhídról szereztek be a szarvasmarhák bendőjében termelődő folyadékot – számolt be róla az MTI a The Guardian brit napilap nyomán.

A folyadékot háromféle poliészterrel próbálták ki: szintetikus polimerrel, amelyet általában textíliákban és csomagolóanyagokban használnak, biológiailag lebomló műanyaggal, amelyet komposztálható műanyagzacskókhoz használnak és egy megújuló erőforrásokból előállított bioalapú anyaggal. Mindegyik műanyagot film- és porformában is tesztelték.

Az eredmények szerint a szarvasmarha gyomrában élő mikroorganizmusok mindhárom műanyagot képesek lebontani a laboratóriumi körülmények között. A műanyagporok gyorsabban bomlottak le, mint a műanyagfólia.

A következő lépésként a bendőben lévő több ezer mikroba közül azonosítani kell a műanyag lebontásában kulcsfontosságúakat, majd az általuk termelt enzimeket. Ha az enzimeket azonosították, akkor azokat elő lehet állítani és újrahasznosító üzemekben lehet alkalmazni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Guardian/Greendex)

search icon