Közel 20 százalékkal csökkent Kína karbon kibocsátása az elmúlt 5 évben
Közel 20 százalékkal csökkent Kína karbon kibocsátása az elmúlt 5 évben

Kínának, a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátójának sikerült 18,8 százalékkal csökkentenie a szén-dioxid intenzitást az elmúlt öt évben – közölte kedden az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium jelentése, amely szerint a gazdaság kevésbé támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagokra.

A szénintenzitás csökkenése – az ország által a GDP egységére jutó szén-dioxid-kibocsátás mennyisége – felülmúlta a hivatalos 18 százalékos csökkenésre vonatkozó célkitűzést. Az ötéves időszak alatt Kína GDP-je 101,6 billió jüanra (15,71 billió dollárra) nőtt a 2015-ös 68,9 billió jüanról.

Csak 2020-ban a szén-dioxid-intenzitás 1%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Statisztikai Hivatal vasárnapi közleménye szerint.

Ahogy arról már korábban írtunk, Hszi Csin-ping elnök ígéretet tett arra, hogy 2030 előtt nagy mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és 2060-ra eléri a karbonsemlegességet. Kínának javítania kell az energiahatékonyságot, és tovább kell csökkentenie szénfelhasználását, hogy elérhessék Hszi célját.

(Reuters)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon