Kullancsinvázióra kell készülnünk idén tavasszal
Kullancsinvázióra kell készülnünk idén tavasszal

Az enyhe tél miatt idén több kullanccsal találkozhatunk a szabadban, mint tavaly, ezért nagyon fontos, hogy alaposan átvizsgáljuk a testünket minden alkalommal, miután visszatértünk az erdőből vagy a kertészkedésből.

Földvári Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa elmondta, hogy tavasszal és ősszel a legélénkebbek a kullancsok, de 5-6 fok felett akár télen is tapasztalható aktivitásuk. Az enyhe tél következtében a rágcsálópopuláció is megnövekedett, így több táplálékforrásuk van a kullancslárváknak. Amikor a lárvák átvedlenek a következő fejlődési stádiumba, még több gazdakereső kullancs fog embert találni.

A védekezés kapcsán a szakember azt javasolja, hogy ne bízzunk meg teljesen a távol tartó sprayk-ben sem emberek, sem kedvenceink esetében. Fontos, hogy alaposan átnézzük magunkat az erdőjárás vagy a kerti munka után, mert ha még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha erre csak másnap kerül sor, figyeljünk a csípés helyére: Az 1-2 centis piros elváltozás esetében még nem kell Lyme-kórra gondolni, de ha már 4-5 centinél nagyobbra növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

(Infostart)

(fotó – pexels – Kamaji Ogino)

search icon