Különleges veszélyforrástérképpel álltak elő az ELTE kutatói

Különleges veszélyforrástérképpel álltak elő az ELTE kutatói
Különleges veszélyforrástérképpel álltak elő az ELTE kutatói

Az intézmény munkatársai a Gerecse hegység mozgásveszélyes területeit és a bányászati hulladéklerakóit térképezték fel komplex térinformatikai modellezéssel.

A különböző típusú geológiai veszélyekre vonatkozó adatok egy térképen való megjelenítése ma még ritkának számít, holott az emberi környezetet fenyegető, gyakran egymással összefüggő veszélyek jobb megértését eredményezheti.

A különféle csuszamlások, omlások és suvadások ma is aktívan formálják a Gerecse felszínét, különösen a hegység alacsonyabb, laza üledékekkel borított lejtőin, a patakvölgyekben és a Duna menti magaspartokon. Mivel itt sokszor a művelés alatt álló vagy beépített területeket is veszélyeztetik, ezért fontos a mozgásra hajlamos részek minél pontosabb ismerete.

Mint a Journal of Maps folyóiratban most megjelent tanulmányból kiderül, a kutatók munkájuk során a terület veszélyforrásainak együttes bemutatására helyezték a hangsúlyt, és olyan térképet szerkesztettek, amelyet mind a szakmai, mind a szakmán kívüli olvasó is megérthet.

A kutatás rávilágít arra, hogy a Gerecse, de főképp a Dorogi-medence területén számos bezárt vagy felhagyott művelésű bányászati hulladéklerakó található, ám közülük csak kevés esett át rekultiváción és nem hasznosítható más célokra. Az egyelőre nem helyreállított területek továbbra is figyelmet igényelnek, különösen, ha veszélyes anyagokat tartalmaznak vagy mozgásra hajlamosak.

(Forrás: infostart.hu Borítókép: a térkép részlete (elte.hu)

search icon