Kutatók találtak egy mikrobát, mely megmentheti a méheket a pusztulástól
Kutatók találtak egy mikrobát, mely megmentheti a méheket a pusztulástól

Az USA-ban az Indiana-i Egyetem kutatói egy olyan bakteriális mikrobát azonosítottak, amely a mézelő méh lárvájával etetve csökkenti az egysíkú táplálkozásból adódó méhpusztulást.

Méhek nélkül nem nagyon lesz élelmiszer

A száz leggyakoribb haszonnövényünk 70 százalékát rovarok porozzák be, élükön a méhekkel. Kivételt csak néhány szélbeporzású gabonaféle jelent. Az összes emberi élelemnek 30–35%-a függ állati beporzástól, de a fajgazdagságot tekintve ez az arány sokkal magasabb.

Sajnos nagymértékben csökken a méhek és más beporzók egyedszáma. Ennek oka a mezőgazdasági vegyszerezés, az élettér csökkenése, és az, hogy a területek biodiverzitása csökken. A virágos táblás kultúrák egysíkú élelmet jelentenek a méheknek. Lefordítva ez azt jelenti, hogy egysíkúvá válik az étrendük és legyengülnek, kevésbé lesznek ellenállóak a természetes ellenségeikkel szemben.

Az Egyesült Államok méhészei arról számoltak be, hogy 2015 és 2016 között a kolóniák 40%-át vesztették el, de Európában sincs másként.

Egy mikroba megoldás lehet a legnagyobb problémára

Irene Newton, a kutatást vezető professzor rávilágított, hogy az egysíkú táplálkozás a lárvákra a legveszélyesebb. A méhek nektárral, virágporral és az általuk előállított méhpempővel táplálkoznak. Kimutatták, ha csak egyfajta növény virágjához jutnak hozzá, akkor az így táplált lárvákból kisebb és kevésbé ellenálló egyedek fejlődnek.

Newton kutatócsoportja felfedezett egy mikrobát – a Bombella apis-t, amely az amúgy antibakteriális hatású méhpempőben megél, és megnöveli annak aminosav tartalmát. És ezáltal táplálóbb lesz a méhpempő.

Kísérletük második szakaszában az egysíkúan táplálkozó méhek pempőjéhez adták a B. apis baktériumot, ami fokozta annak tápértékét, és hiába származott egy növényről a táplálék, a méhek mégis teljesen kifejlődtek.

Ez az eredmény azt sugallja, hogy a B. apis kulcsfontosságú lehet a rossz táplálkozás okozta pusztulás ellensúlyozásában. És mivel életben marad a cukros vízben a mikroba, így alkalmas arra, hogy kiegészítsék vele a méhek éterendjét.

forrás: enn.com

search icon