Lehet a környezetet védeni méregzöldség nélkül? – Podcast-ajánló
Lehet a környezetet védeni méregzöldség nélkül? – Podcast-ajánló

Mennyire érdemes apokalipszisvíziókkal riogatni? A klímavédelem egy biznisz? Hogyan járulhat hozzá az egyszerű ember praktikusan a környezet védelméhez? Ilyen s ezekhez hasonló témákról beszélt Sápi Zsófi, a Greendex főszerkesztője a Kontextus Podcast-vendégeként.

A népszerű műsorvezető-páros, Megadja Gábor és Hortay Olivér a beszélgetés során a jelen aktualitásait, többek között a klímaszorongás problémakörét és a környezettudatosságot is felvetette.

Utóbbival kapcsolatban a főszerkesztő kiemelte, hogy a mindennapjainkba beépített apró cselekvések jelenthetik a legnagyobb lépést Földünk megmentésének érdekében. Elhangzott az is, hogy mindezek ellenére a periodikus jégkorszakok változására az emberiségnek eddig aligha volt ráhatása.

Jelenleg a földtörténeti kihalás hatodik korát éljük, s ebben a legutóbbiban az emberiség környezetkárosító tettei is súlyosan közrejátszanak.

A környezetvédelemmel kapcsolatban a főszerkesztő felidézte a három évvel ezelőtt indult Greendex online magazin küldetését: „A Greendex magazin a tudományos ismeretterjesztésen túl a hétköznapjainkat érintő, többek között a háztartással, kerttel, közlekedéssel, gyermekneveléssel, étkezéssel kapcsolatos témákhoz nyújt alternatívákat, és ad praktikus tanácsokat. Hitvallásunk, hogy a klímaszorongás ellen is tegyünk, ezért fontos számunkra, hogy a fenntarthatósági témákkal foglalkozó magazinunkban cselekvésre, megoldásra és pozitív gondolkodásra biztassuk az olvasóinkat.”

A hazánkat érintő klímaváltozási problémák is szóba kerültek, többek között az aszály okozta vízhiány, amelyre a lokális közösségi összefogás bizonyulhat a leghatékonyabb megoldásnak. A fiatalok környezeti nevelése is fontos szempont, amely a természet megismertetésén túl meghatározó lehet jövőnk védelmének érdekében is.

A pozitív szemléletű beszélgetés során a főszerkesztő kiemelte, hogy egyéni szinten a mindennapi rutinjaink során tehetünk a legtöbbet a közvetlen környezetünk védelméért.

Vegyünk szezonális zöldséget és gyümölcsöt, vagy termeljünk a saját kertünkben, járjunk piacra, főzzünk otthon úgy, ahogy ezt a nagyszüleink is tették! Ezzel nemcsak spórolhatunk, hanem a helyi közösségeinket is segíthetjük.

A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg:

search icon