Lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Salonga Nemzeti Park
Lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Salonga Nemzeti Park

Lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Salonga Nemzeti Park a megóvására tett erőfeszítéseknek köszönhetően.

A maga több mint 33 ezer négyzetkilométeres kiterjedésével Afrika legnagyobb trópusi esőerdő borította természetvédelmi területét képező Salonga számos őshonos veszélyeztetett faj, köztük a bonobó, a kongói páva, az erdei elefánt és a páncélos krokodil élőhelye, mely 20 éve került fel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára.

A szervezet jelenleg online ülésező világörökségi bizottsága viszont hétfőn azt a döntést hozta, hogy a Kongó-medencében fekvő terület lekerülhet a listáról, ugyanis számos pozitív változás következett be az elmúlt időszakban.

Többek között érvénytelenítették a területet érintő olajkutatási engedélyeket, és a jövőben ezekre a régiókra vonatkozóan nem is fognak újabbakat kiadni. Emellett a park igazgatásában is jelentős változások történtek, különös tekintettel az orvvadászat elleni intézkedésekre. A helyi vadvilág rendszeres monitorozása azt mutatja, hogy a bonobók populációi stabilak és az erdei elefántok populációja is lassú növekedésnek indult.

A Salonga Nemzeti Park 1984-ben került fel az UNESCO Világörökség Listájára és 1999-ben sorolták be a veszélyben lévő helyszínek közé.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex) A borítóképen Kongóban élő erdei elefántok láthatók.

search icon