Lelket ápol, aki kertet művel (videóval)
Lelket ápol, aki kertet művel (videóval)

Mit jelent a „három nővér” ültetési módszer? Mire jó az összetört tojáshéj a kertünkben? Mi ellen hatásos pár összetört fokhagyma? Hogyan védekezhetünk természetes módon a földi bolha ellen? Sipos József növényorvos a nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány jó tanácsot.

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Sipos József elmondta, a nagyapja a Tisza és a Maros vízállását figyelte, ebből következtetett a talaj kapillárisaiban lévő víz mennyiségére. Ő igyekszik ezt a tudást tovább éltetni, olyannyira, hogy a nagymamája által ráhagyományozott „boszorkányfüzet” lapjain összegyűjtött praktikákat szinte nap mint nap alkalmazza.

Ezek közül számosat megosztott a hallgatósággal:

  • A világ több táján ismert „három nővér” ültetési módszer az, amikor a kukorica szolgál „karóként” a bab számára, a tök pedig árnyékot vet, hogy ne száradjon ki a talaj.
  • A 20 percre langyos kamillateába áztatott, majd azonnal elültetett magot így lehet tisztítani, fertőtleníteni.
  • Az összetört, egy hétig áztatott tojáshéj vize a kalciumtartalma miatt javítja a talajadottságokat.
  • 70 dekagramm hámozatlan, aprított fokhagyma 10 liter vízbe áztatva szamócaatka és gombásodás ellen jó.
  • A nagy terméshozamú hibridek helyett szabad beporzású tájfajtákat érdemes ültetni, mert bár ezek kisebbek, de ellenállóbbak.
  • Földibolha ellen a káposztaágyások mellé ültessünk csalogatónövényként kerti zsázsát.

A cikk további része és a videó itt található.

Forrás: Élő Bolygónk

search icon