Lesújtó képet fest az világűrből nézve az emberi tevékenység
Lesújtó képet fest az világűrből nézve az emberi tevékenység

A mindennapok során gyakran találkozunk azokkal a problémákkal, melyet az emberi tevékenység okoz. Teljesen más a látvány azonban, ha perspektívát váltunk, és a világűrből tekintünk le Földünkre.

Thomas Pesquet francia űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről hívta fel a figyelmet az éghajlati válság okozta szemmel látható változásokra, miközben Glasgow-ban továbbra is zajlik a döntő jelentőségűnek mondott klímakonferencia. Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott nyilvános videóhívása során az űrhajós baljós képet festett:

Látjuk a folyók és a légkör szennyezését és a hasonló dolgokat. (…) Egész régiókat emészt a tűz, szabad szemmel látjuk a füstfelhőket Kanadában és Kaliforniában. Az űrből nézve a Föld törékenysége sokkoló.

Pesquet arról is beszélt a francia elnökkel folytatott megbeszélése során, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről nézve kézzelfoghatóvá válik mennyire elszigeteltek vagyunk, bolygónk olyan mint egy korlátozott erőforrásokkal bíró oázis.

Franciául értő olvasóink itt nézhetik meg a beszélgetést

Az űrhajós, aki 2016–17 során egyszer már járt a világűrben megjegyezte, hogy bár évről–évre újabb rekordokat döntünk a felmelegedés, a viharok vagy épp az áradások tekintetében, ez a világűrből nézve sokkal látványosabb. Mint mondta, világos a különbség a korábbi küldetésén tapasztaltakhoz képest.

A francia vezető, aki a hét elején Glasgow-ban részt vett a COP26 klímacsúcson arról beszélt, hogy hatalmas munka áll az emberiség előtt, és úgy hiszi, ezzel mindannyian tisztában is vagyunk.

Borítókép: flickr.com/astro_alex

search icon