Lesz Európában is vanília termesztés?
Lesz Európában is vanília termesztés?

A vanília a világ második legdrágább fűszere, mert a termesztése borzasztó macerás. Dániabán mégis megpróbálják.

Európában eddig nem nagyon próbálkoztak sikeresen a vanília termesztésével. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kontinens éghajlata nem felel meg a növénynek.
Így az európai országok eddig kizárólag importból szerezték be. Most viszont a dánoknál akadt vállalkozó szellemű termesztő, a Dansk Vanilje személyében.

A projektről a vállalat alapítója Ann Sofie Forsling elmondta, hogy még a leggondosabb ápolás mellet is három évbe telhet, mire a vanília virágozni kezd.

Ez a három év viszont hatalmas odafigyelést és ráfordított munkát igényel, mert a vaníliák számára nem csak a trópusi klímát, hanem a megfelelő helyet is biztosítani kell (ami igencsak nehéz lehet, hiszen a vanília liánnövényként akár 30 méter hosszúra is megnő), valamint az üvegház világítására is nagyon oda kell figyelni.

A dán piacon egyébként nagy a kereslet a fűszerre. Ennek megfelelően az árát is rendesen megkérik. Egy nagyobb hüvely ára akár 120-150 korona is lehet, ami forintba átszámolva 6000 és 7500 forint között mozog. Így talán nem kizárt, hogy egyszer majd megtérül a befektetés.
Az viszont nagy kérdés, hogy környezetvédelmi szempontból mekkora kibocsátással kell számolnunk, hogyha valaki ilyen energiaigényes növények termesztésébe kezd.

(Fresh Plaza)

search icon