Ma van a Nemzetközi Újratöltés Napja!
Ma van a Nemzetközi Újratöltés Napja!

Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World Refill Day. A cél, hogy felhívják a figyelmet az egyszerhasználatos eszközök káros hatásaira és arra buzdítsák a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, hogy váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra. A naphoz hazánkban a RAKUN Dobozközösség is csatlakozik.

A brit Nature magazin fenntarthatósággal foglalkozó rovatában június 10-én jelent meg az a spanyol-angol tanulmány, mely szerint az egyszer használható zacskók, műanyag palackok és az étel elviteles dobozok és csomagolások alkotják az óceánokban leggyakrabban előforduló szennyezők nagy részét. A tudósok kiemelik, azzal, hogy sikerült azonosítani az óceánokban, tengerekben leggyakrabban előforduló hulladékokat, egyértelművé vált, mely területeken szükséges lépni az ügy érdekében.

Habár július 1-től hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagok korlátozásáról szóló kormányrendelet, még bőven van tennivalónk annak érdekében, hogy ne lepje el természetes vizeinket, bolygónkat teljes mértékben a szemét. Ebben nekünk, fogyasztóknak is nagy szerepünk van, a most még forgalomban maradó egyszer használatos műanyagokra is mondhatunk nemet, választhatunk helyettük újrahasználható eszközöket.

–mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Dobozközösség kommunikációs munkatársa.

A júniusi globális figyelemfelkeltő napon arra buzdítja a lakosságot a RAKUN csapata, hogy csatlakozzanak ahhoz a több millió emberhez a világon, akik az újrahasználatot választják a bevásárlásuk, étkezéseik, mindennapjaik során és ezzel felhívják az üzletek, cégek, éttermek figyelmét a műanyagszennyezés csökkentésének sürgető tényére.

Ha tehetjük, használjunk kulacsot, melyet már számos ponton, étteremben gond nélkül újratölthetünk, vigyünk magunkkal tárolókat, vászonzsákokat, ha vásárolni megyünk.

Ezek mellett ma már számos olyan kezdeményezéshez is csatlakozhatunk, mely támogatja az újrahasználatot. Ilyen a RAKUN Dobozközösség is, melynek segítségével az eldobható elviteles dobozok helyett egy többször használható, higiénikus acél dobozban vihetjük haza az ebédünket, vacsoránkat. Az elfogadóhelyek listáját a RAKUN oldalán lehet megnézni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon