Madarak potyognak az égből a forróság miatt Indiában
Madarak potyognak az égből a forróság miatt Indiában

A dél-ázsiai országot felperzselő hőhullám olyan súlyos, hogy az az élővilágra nézve is komoly veszélyekkel jár. India nyugati részén, Gudzsarát államban a madármentők naponta több tucat kimerült és kiszáradt madarat találnak. A forróság kiszárítja a természetes vízforrásokat, így az állatok nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez.

Ahmadabad India egyik legnagyobb városa. Itt található a Jivdaya Charitable Trust nonprofit szervezet által vezetett állatkórház. Az itt dolgozó orvosok elmondták, hogy az elmúlt hetekben több ezer madarat kezeltek, sokkal többet, mint az átlagos időszakokban. A behozott, legyengült madarakat fecskendők segítségével itatják meg, illetve vitaminos kezelést is kapnak.

Az idei az egyik legrosszabb év az utóbbi időben. Úgy tapasztaljuk, hogy a megmentésre szoruló madarak száma legalább 10%-kal növekedett.

– mondta Manoj Bhavsar madármentő

A szokatlanul heves hőhullám már hetek óta tombol Indiában. Az indiai meteorológiai hivatal 122 éve vezetett feljegyzései alapján az idei volt minden idők legforróbb márciusa, a szokatlanul meleg idő pedig áprilisban is folytatódott, és most májusban is tart még.

A rendkívüli forróság az embereket is nagyon megviseli. A fent említett Gudzsarát államban például arra utasították a kórházakat, hogy állítsanak fel speciális kórtermeket a hőguta és más, a hőséggel kapcsolatos betegségek kezelésére. (Reuters)

search icon