Madárlakópark-sétányt adtak át a debreceni Nagyerdőben
Madárlakópark-sétányt adtak át a debreceni Nagyerdőben

16 állomásos Madárlakópark-sétányt adtak át a debreceni Nagyerdő parkerdei területén. 

Az eseményen Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány fontos környezet- és természetvédelmi célja, hogy megőrizze a Kárpát-medence, benne Magyarország természeti értékeit, élővilágának sokszínűségét, az önkormányzatok bevonásával együtt.  

Fotó: MTI

A debreceni madárlakópark-sétány kialakításával, az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg az erdőben élő madarakkal, és állatokkal. 
Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere szerint, a madárlakópark-sétány egyedülálló innováció eredménye:

A sétány mentén a parkerdőben 16 állomást alakítottak ki, mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el. Az odukra egy-egy oszlopon lévő madársziluett hívja fel a figyelmet, a rajta lévő QR-kód segítségével pedig egy rövid videofelvételt indíthatnak el az érdeklődők, amelyen szakemberek beszélnek az adott madárfajról.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a debreceni Nagyerdő az ország első természetvédelmi területe, amelynek védelme ma is kötelessége a városnak. 
A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek a sétányon, az erdő lakói már ismerkednek ezekkel, de van olyan madárodú is, amelybe már beköltözött a lakója. 

(MTI

search icon