Madárszámlálás lesz a hétvégén
Madárszámlálás lesz a hétvégén

Október 2-3-án zajlik a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 1993 óta zajló programja, az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN). Ennek keretében az ország több pontján illetve Európa-szerte zajlanak majd az események.

Mint azt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a program hazai koordinátora írja közleményében, a rendezvény egyik fő célja, hogy európai szintű információgyűjtést végezzen az őszi madárvonulásról. Ezen felül viszont legalább ilyen fontos, hogy az ingyenes országos eseményekkel sokakat érdeklődőt szólítsanak meg és csábítsanak ki a szabadba.

Érdekesség, hogy az esemény egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat. Hazánk az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az MME azt írja, hogy az is részt vehet a madármegfigyelésben, aki nem tud vagy nem akar a szervezett túrákhoz csatlakozni. A kertben, a közeli parkban vagy az erdőben sétálva is végezhetünk megfigyeléseket, melyek eredményeinek beküldésével ugyancsak hozzá lehet járulni Magyarország sikeres részvételéhez, és az adatok pontosságának emeléséhez.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat az MME online felületen gyűjti, melynek használata rendkívül egyszerű és akár okostelefonnal is kitölthető. Ez ide kattintva érhető el.

Az MME országszerte 18 megyében és Budapesten, 59 helyszínen várja az érdeklődőket. A részleteket az egyesület honlapján lehet olvasni.

search icon