Magyar cég forradalmasíthatja az üvegházi termelést? – Podcast
Magyar cég forradalmasíthatja az üvegházi termelést? – Podcast

A szegedi bázisú Gremon Systems Zrt. a világpiac egyik vezetője az üvegházak növényfelügyeleti rendszereinek gyártásában és fejlesztésében. Évtizedes szakmai tapasztalatuk és úttörő, adatalapú megoldásaik az agrárinnovációs cégek élvonalába juttatták a ma már több mint 40 országban jelen lévő vállalkozást.

A Holnapután aktuális adásában Lóczy Jánossal, a cég egyik alapítójával beszélgettünk technológiai megoldásaikról, melyek forradalmasíthatják a mezőgazdaság egyre jelentősebb ágát adó üvegházi termelést.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 11:00-től a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy az üvegházi növénytermesztés lényege az, hogy a „búra alatt” valamivel melegebb, párásabb és stabilabb a klíma, mint idekinn. Ez pedig nagyjából elég is ahhoz, hogy télen-nyáron szép zöldségeket termesszünk. A Lóczy Jánossal folytatott beszélgetésből kirajzolódó kép alapján azonban ennél jóval összetettebb a kérdéskör.

Ahogy az adásból kiderül, a növények fejlődését megfelelő módszerekkel valós időben is lehet követni. A növénydiagnosztikai technológia jelenleg ott tart, hogy a növény súlyából képesek megállapítani, hogy adott pillanatban milyen szükségletei vannak a növénynek. A megfelelő adatok birtokában pedig optimalizálni lehet a kijuttatott víz- és tápanyagmennyiséget. A hatékonyságnövekedés az értékes erőforrások jobb kihasználásában is megnyilvánul, ez pedig komoly fenntarthatósági előrelépést is biztosít.

Vendégünk egy szemléletes példán mutatja be rendszerük lényegét. Tavaly egy mexikói áfonyatermesztőnél telepítették a növényfelügyeleti rendszert. Már az első szezonban 50%-kal kevesebb víz felhasználásával 20%-os termésgyarapodást és legalább 25%-os minőségjavulást értek el.

A cég növényfelügyeleti rendszere mellett más termékekkel is segíti a gazdálkodókat, valamint nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben is részt vesznek, melyekről vendégünk részletesen beszámol podcastunkban. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában és megismerni az üvegházi termelés kihívásait és új útjait, látogass el a szeptember 27. és október 1. között a Kék Bolygó Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, ahol közelebbről is szemügyre veheted a Gremon Systems innovációit!

Borítóképünk illusztráció!

search icon