Magyar fejlesztés védheti a madarakat az áramvezetékektől
Magyar fejlesztés védheti a madarakat az áramvezetékektől

Az E.ON Hungária Csoport villamos hálózatán fogják tesztelni az újításokat, melyek hatására a nagytestű madarak nagyobb biztonságba kerülhetnek. Ha a tesztidőszakban beválik a módszer, az egész országban bevezethetik azt.

Az újítás lényege, hogy a villamos hálózatokon nagy számban használt egyik berendezés, az oszlopkapcsoló átalakításával a madarak nem tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. Ezt részben azzal érik el, hogy az új eszközt fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

A tesztelésbe bekapcsolódott több természetvédelmi szervezet is, többek közt a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Az együttműködés célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát. A szakemberek egy éven át figyelik majd a berendezés hatékonyságát, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják.

A berendezést három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna-Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai.

A szakemberek számára az is fontos kérdés, hogy az újítás mennyire üzembiztos és időjárásálló, ahogy nem elhanyagolható az sem, mennyire könnyű szerelni. Arról, hogy érdemes-e széleskörűen alkalmazni a mostani fejlesztést, az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon