Magyarország leghíresebb fái – Te melyikről hallottál?
Magyarország leghíresebb fái – Te melyikről hallottál?

Az egy.hu online újság természetrajongó újságírója utánajárt, hol is vannak az ország leghíresebb, legismertebb fái.

A hédervári Árpád-tölgy

Minden bizonnyal Magyarország egyik legidősebb fája. A legenda szerint a törzsén ma is látható nyomokat Árpád vezér lovának kötőféke hagyta még 907-ben, amikor a fejedelem itt pihent meg. Bár ez a jó öreg kocsányos tölgy a kutatók szerint jóval fiatalabb, mindösszesen „csak” 7-800 éves, vitathatatlanul az erő, a kitartás és a hosszú távú gondolkodás jelképe.

A felsőmocsoládi hárs

2011-ben az Év Fája lett, 2012-ben pedig elnyerte az Európa Év Fája címet is. A Somogy megyei Felcsőmocsoládon található, és a mai napig évről évre zöldbe borul.

A bátaszéki molyhos tölgy

A Szent Orbán-kápolna mellett álló fa körülbelül 3-400 éves lehet, pontos életkorát nem tudjuk. Sokak szerint a Rákóczi-szabadságharc utáni erdőtelepítés során ültették, de Sümegi József helytörténész szerint a molyhos tölgy már az 1600-as években, a török hódoltság idején is itt állt. 2015-ben az év fája lett, 2016-ban pedig az Európa év fája címet is megkapta.

A pécsi mandulafa

A pécsi Havas Boldogasszony-templom előtt díszelgő, csavarodott törzsű mandulafa méltán nyerte el a 2019-es év európai fája címet. A gyönyörű teremtmény több mint 135 éves, és minden évben elbűvöli a kora tavasszal ide látogatókat csodaszép virágaival.

Az egyik legértékesebb: libanoni cédrus

Az egyik legnagyobb dendrológiai értéket képviselő famatuzsálem, egy libanoni cédrus, ami a II. kerületi Kondor utca 5. szám alatt található. A fa pontos kora nem ismert, körülbelül 130 évesre becsülik, magassága 15 méter. Törvényes oltalom alatt áll.

Ha még több facsodát ismernétek meg, nézzetek szét Az Év Fája Magyarország oldalán vagy olvassatok bővebben az idei év fájáról.

(Forrás: egy.hu Kép: azevfaja.hu – a bátaszéki “öreg tölgy”, a település legöregebb fája)

search icon