Magyarország számára az energetikai rendszer fenntarthatóságának biztosítása lesz a következő kihívás
Magyarország számára az energetikai rendszer fenntarthatóságának biztosítása lesz a következő kihívás

Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat. A következő években ezért új célként a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese egy online műhelyvitán.

A Duna Régió országainak Nemzeti Energia- és Klímaterveiről szóló online műhelyvitát a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében tartották.

Az eseményen Ságvári Pál a MEKH elnökhelyettese többek között hangsúlyozta, hogy megfelelő egyensúlyt kell találni az energetikai rendszerek fenntarthatósága és az energia megfizethetősége között.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy otthon az összes beépített napelem-kapacitás mára meghaladta a 2000 MW-ot, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kiegyenlítő piacokon jelentősen megnőttek az árak, ami azt jelzi, hogy a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálása lesz.

Ságvári Pál rámutatott, hogy hazánk nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat. Az elnökhelytettes megoldandó feladatként említette a földgáz helyének és szerepének megtalálását fenntartható energiatermelésben.

Az eseményen bemutatták a REKK 2020 decemberében kiadott szakértői tanulmányát, mely a Duna Régió országainak energiastratégiáit, klímavédelmi céljait és az ezekkel kapcsolatos intézkedéseket értékeli.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon