Magyarországon zajlik a villamosenergia-tárolás forradalmasítása

Magyarországon zajlik a villamosenergia-tárolás forradalmasítása
Magyarországon zajlik a villamosenergia-tárolás forradalmasítása

Korszakalkotó 40 millió eurós projektet valósítanak meg Sümegen. A tervezet különlegességét az adja, hogy a projekt a napelemek mellett energiatárolók létesítését is magában foglalja.

A projektben megvalósuló fejlesztés egy 25 MW teljesítményű naperőmű és egy 6 MW/24 MWh tárolókapacitás kombinációján alapul. A projekt az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszú távú tárolását és felhasználását. A projektben részt vesz az MSZKSZ tulajdonában lévő HEXUM cégcsoport, valamint projektmenedzserként a villamosenergia-tárolás Vanadium Redox technológiájának hazai képviselője, az Ideona Zrt.

A Magyarországon egyedülálló napelempark és tároló kapacitás a tervek szerint 2024-re készül el Sümegen. A beruházás az úgynevezett „vanadium redox flow battery” technológián alapul, amely jelenleg az iparág legmodernebb technológiája – jelentették be a hétfői sajtótájékoztató keretében Sümegen.

Mi is az a bizonyos VRFB (vandatim redox flow) technológia?

A vanádium redox akkumulátor olyan elektrokémiai energiatároló rendszer, mely környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az acélgyártásban, valamint kémiai katalizátorként használnak. A természetben is megtalálható, különféle hulladékáramokból is könnyedén visszanyerhető.

A projekt megvalósulása a jelenleg legmodernebb, az ún. redox technológia bevezetésének és széles körű elterjesztésének lehet az úttörője. A beruházás természeténél fogva mind a befektetők, mind a gazdasági szereplők, mind pedig a kormányzat céljait és szándékait szolgálja.

Csak tárolással valósítható meg az energiafüggetlenség

„A fejlesztés energiapolitikai szempontból új korszakot nyit majd a térség életében, és forradalmi újdonsága miatt várhatóan újabb befektetéseket vonz majd a környékre” – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Navracsics Tibor kormánybiztos. Hozzátette: „Az orosz-ukrán háború rámutatott az energiaellátás sebezhetőségére, valamint arra, hogy az energiaellátást fontos minden eszközzel stabilizálni.”

navracsics tibor
Dr. Navracsics Tibor, a projekt lebonyolításáért felelős kormánybiztos.
Fotó: Burger Zsolt

Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forintos) költségvetésből megvalósuló 25 MW teljesítményű napelemparkhoz 6 MW tárolókapacitás tartozik majd.

Kiemelte, hogy Magyarországon egyedülálló a kiegyenlítőként működő mögöttes tároló, amely a folyamatos energiaellátást lesz hivatott biztosítani.

Bártfai Béla beszélt arról is, hogy a korábban létesült, lítiummal működő tárolókhoz képest a tervezett, vanádium alapú tároló hosszabb élettartamú lesz. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ), amelynek a kőolajtermék- és földgázkészletek tárolásában több évtizedes tapasztalata van, régóta tervezi tevékenységi körének bővítését.

„A hagyományos energiahordozók ára jelentősen növekszik, ráadásul Magyarország kitettsége ebben a tekintetben jelentős” – húzta alá. Majd hozzátette: „A korábbi napenergián alapuló rendszerek működését jelentősen befolyásolja az időjárás, a kialakítandó villamosenergia-tároló és a naperőmű együttese viszont a napsütéstől függetlenül képes lesz energiatermelésre.”

redox flow
A képen a San Diegoban lévő redox flow technológiával működő próba rendszer látható, mely már most 2800 ügyfelet szolgál ki elektromos árammal.
forrás: sandiegouniontribune.com
search icon