Már a kaktusz is özönfaj az ország egyes vidékein
Már a kaktusz is özönfaj az ország egyes vidékein

Az elmúlt napokban a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei nagy mennyiségű, intenzíven terjedő idegenhonos kaktuszt távolítottak el Kéleshalom és Tázlár környékén.

Ahogy a nemzeti park írja honlapján, a kaktuszok egy faj kivételével az amerikai kontinensen honos fajok, Európában özönfajnak tekinthetők és ahogy a mediterrán országokban gyakorta láthatjuk, máris nagy mértékben elterjedtek.

Komoly mennyiséget távolítottak el a szakemberek

Egyes fajták az éghajlat melegedésével már nálunk is képesek a teleket átvészelni és a medvetalpkaktusz vagy ismertebb nevén fügekaktusz illetve a bokorkaktuszok néhány faját már több helyen is megtalálták az országban.

Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy miként kerültek a kaktuszok a Kiskunság buckái közé, mindenesetre a megtalált növényeket eltávolították és jelezték, hogy ilyen esetben alaposan át kell vizsgálni a területet a következő évben is, mert apró sarjak, melyeket most nem vettek észre, még maradhattak.

A szakemberek szerint Magyarországon elsősorban kertekből vagy temetőkből kivadulva, esetleg zöldhulladékként kerülhetnek a természetbe a kaktuszok, de ahogy például a Vértesben eltávolított kaktuszok esetében is történt, a szándékos ültetés is előfordul.

A Kiskunsági Nemzeti Park hangsúlyozza, hogy a kaktuszok a hazai természetes élőhelyeken nemkívánatos, idegenhonos, potenciálisan inváziós növényfajok, amelyek élőhelyfoglalásukkal kiszorítják az őshonos növényeket, így lehetőleg a kertekben is kerüljük az ültetésüket, egyedeiket pedig nem szabad a zöldhulladékba tenni!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

A fotók a Kiskunsági Nemzeti Park honlapjáról származnak, készítőjük Czitor Bea

search icon