Már Budapestnek is van zöld térképe! – Interjúnk a megálmodóival

Már Budapestnek is van zöld térképe! – Interjúnk a  megálmodóival
Már Budapestnek is van zöld térképe! – Interjúnk a  megálmodóival

Hogyan tudunk egy picit „zöldebben” létezni a fővárosban? Hogyan tudunk tudatosabban élni Budapesten? Nosek Mimmával, Konkoly Nikivel és Erdész Dáviddal, a Green Guide Budapest megálmodóival beszélgettünk.

Dávid, köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Lehet, hogy sokan nem tudják a Greendex.hu olvasói közül, mi is az a Green Guide

Mi köszönjük a Greendex-nek a felkérést, már kiszúrtunk benneteket és megtisztelő, hogy mi is adhatunk interjút. (mosolyog) 

Az általunk életre hívott projekt egyfajta zöld iránytű szerepét kívánja betölteni: a fenntarthatóságra törekvő vállalkozásokat és zöld szolgáltatókat hivatott összekötni a tudatos életmódra törekvő vásárlókkal, felhasználókkal. Ennek első, fizikai megvalósulása a Green Guide Budapest, a főváros hiánypótló zöld térképe lett, amelyet tavaly augusztusban készítettünk el és jelentettünk meg. 

Idén – részben a járvány hatására is – kommunikációnkat az online térben erősítettük, új csatornákat nyitva a többezres követői bázisunk felé: közösségi oldalainkon tematikus posztokkal, életmód és ajánló cikkekkel, heti rendszerességű zöld programajánlókkal jelentkezünk.

Ha jól informálódtam, akkor 2018 nyarán született meg bennetek a zöld térkép ötlete és igénye, méghozzá saját utazási élményeitekből merítve. Mi inspirált igazán? 

Egy-egy új városba érkezve ugyanis mi a zsúfolt turistacélpontok helyett előszeretettel keressük fel a fenntartható vendéglátóhelyeket, a helyi termelői piacokat és zöldterületeket. Ha ehhez tematikus térképet, ajánlót találunk, annak külön örülünk, és arra gondoltunk, létrehozunk egyet Budapest számára is. Olyan kézzel fogható és ingyenesen elérhető tájékoztató anyagot szerettünk volna készíteni, ami segítheti a budapestieket és az ide látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon közlekedjenek, fogyasszanak, pihenjenek és vásároljanak.

Kik kerülnek fel erre a térképre?

A zöld térkép első kiadása egy abszolút szubjektív gyűjtés volt, amire a megjelenéskor fel is hívtuk a figyelmet. A térképen szereplő helyeket egytől egyig szívből ajánljuk mindenkinek, mert ismerjük a szolgáltatás milyenségét és a tulajdonosok misszióját. Az akkori lista kitartó városi barangolás, kávézás, étkezés, vásárlás tapasztalataiból állt össze.

Minden térképre kerülő vállalkozásnál, szolgáltatónál fontos, hogy a zöld értékrend kiemelt szerepet élvezzen. Idén tavasztól négy különböző területről érkező fenntarthatósági szakértővel dolgozunk azon, hogy egy kritériumrendszert alakítsunk ki, ami alapján a jövőben a térképre felkerülni kívánó vállalkozásokat tudjuk mérni és értékelni.

Hol találkozhatunk ezekkel a térképekkel?

Az ötletünk sikerét jelzi, hogy a tavaly megjelent, két nyelven nyomtatott térkép ötezer példánya igen gyorsan gazdára talált, így jelenleg már csak néhány bemutató darab maradt belőle és az utánnyomást tervezzük. A térkép online verziója természetesen folyamatosan hozzáférhető a Green Guide honlapján.

Olvastam a szlogeneteket, miszerint: “Tudatos élet lemondások nélkül” – ez mit takar?

Az a szándékunk, hogy a rémhírek, riogató adatok, bűntudatkeltés vagy száraz jelentések helyett pozitív példákkal, szerethető stílusban, edukatív és szórakoztató jellegű tartalmakkal ösztönözzük a városlakókat a zöldebb életformára, hiszen minden apró lépés számít, melyet a klímaváltozás negatív következményeinek megelőzése céljából teszünk. Szeretnénk megmutatni, hogy a tudatos életmód, amennyire fontos, annyi örömöt is rejt, és ezeken a pozitív példákon keresztül akarjuk cselekvésre ösztönözni az embereket.

Mi a vízió? Mi a cél?

A jövőben a papír alapú térkép egyfajta exkluzív kísérője, időszakosan megjelenő különkiadása lesz a projektünknek, ami egy ideje már úgyis inkább az online térben van jelen. Hosszabb távú célunk egy komplex online felület fejlesztése, mely egy területi és tartalmi bővítést is lehetővé tesz majd, különböző közösségi funkciókkal kiegészítve. Alapvető céljaink az inspiráció, edukáció és közösségépítés; ezen hívószavak fényében szeretnénk szórakoztató, ismeretterjesztő tartalmakat gyártani illetve zöld programokat szervezni, például utazóknak szánt belvárosi sétákat és kerékpáros túrákat.

Együtt könnyebb: missziónk, hogy a magukat egyedül érző, ám tudatos, tenni akaró emberekből egy pozitív, támogató közösséget kovácsoljunk, hogy nehéz pillanatainkban motiválni, segíteni tudjuk egymást, és közösen tegyünk a fenntartható jövőnkért.

Hogy látjátok, van változás Budapesten? Nyitottabbak a tudatos életmódra az emberek?

Ahogy globális szinten, úgy Budapesten is egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és szerencsére ez egyre nagyobb tömegek számára így van. Emberekkel találkozva, ismerősöket megkérdezve is azt tapasztaljuk, hogy a városi ember életében is elkerülhetetlen, hogy napi rutinná váljon a szelektív hulladékgyűjtés, a gépkocsihasználat csökkentése, a tudatos vásárlás vagy akár egy zöldebb háztartás vezetése. 

Abszolút érezhető Budapesten a pozitív, zöldebb irányba való megmozdulás mind a városfejlesztés, mind a lakosok részéről, de az biztos, hogy hosszú még a fenntarthatóság felé vezető út. Reméljük, a jelenlegi járványhelyzet ezt a változást nem visszafordítja, hanem még inkább tudatos fogyasztásra ösztönzi majd az embereket!

Ha megengeditek, feltennék még egy személyes kérdést: számotokra mit jelent a “fenntarthatóbb élet”?

Egy olyan életmódként tudnánk ezt megfogalmazni, ahol a kényelmünkön és jólétünkön túl szem előtt tartjuk, hogy mindennapi tetteink milyen hatással lehetnek más élőlények életére, környezetünk, sőt a bolygónk állapotára is. Ennek tudatában aktuális lehetőségeinkhez mérten igyekszünk a környezeti terhelésünket tudatos alternatívákkal csökkenteni, és olyan döntéseket hozni, amivel a lehető legkevesebbet ártunk.

Képek forrása: Green Guide Budapest

search icon