Maradék anyagból készített kollekciót a Fjällräven
Maradék anyagból készített kollekciót a Fjällräven

A hipszterek kedvenc rókás svéd outdoor márkája, a Fjällräven, szövethulladékból készült limitált kollekciót dobott piacra 2021 márciusában.

A Samlaren névre keresztelt sorozat az előző termékek gyártásánál visszamaradt vászondarabokból került kialakításra. A svéd Samlaren kifejezés magyarul annyit tesz, „gyűjtő”. A név találó, hiszen az eddig megmaradt szövetanyagok – amik túl kicsi méretük és mennyiségük miatt – nem kerültek felhasználásra különböző színekben pompáznak. A low waste nevében a cég ezekből készít színes, egyedi holmikat.

A gyártó azt ígéri, hogy a darabok a már megszokott minőséget, és formatervezést viszi tovább, így akik eddig kedvelték a márkát, biztosan odáig lesznek az egyedi, már-már patchwork darabokért.

A Samlare összeállításában természetesen megtalálható – minden távol keleti turista alap felszerelése- az ikonikus Kånken hátizsák, valamint Totepack táska, Fjällräven-sapka és G-1000-es anyagból készült Jacket alternatív változata.

“Ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs”

“Az alapötlet az volt, hogy a problémát lehetőségbe fordítva új felhasználási lehetőséget találjunk a megmaradt szövetanyagoknak. Szeretem a mondást, miszerint ‘ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs’, a Samlarennel pedig a saját ’hulladékunkból’ igazi értéket hoztunk létre” – mondta el a Samlaren formatervezéséért felelős Henrik Andersson, a Fjällräven kreatívigazgatója.

A gyártó azt ígéri, hogy limitált kollekciója 2021. március 1-től elérhető, mind az üzletekben és webshopjukban. Bár a Fjällräven táskái eddig sem alacsony árukról voltak híresek, de a limitált kiadásnál ezt is sikerült megfejelniük, és körülbelül 40%-os plusz árat kell majd fizetnünk a kevesebb hulladékot jegyző hátizsákokért. Reméljük ez nem csak egy jól irányzott „greenwashing” marketing húzás, hanem valódi vállalás.

Forrás/fotó: Fjällräven

search icon