Másképp kell tekintenünk az ételeinkre
Másképp kell tekintenünk az ételeinkre

Az étrendünk lehet az egyik kulcs a klímaváltozás elleni küzdelemben, de az is nagyon fontos, hogy amit már megtermeltünk, azt meg is együk.

Egy friss tanulmány szerint, ha minden kibocsátásunkat megszüntetnék és csak az élelmiszer-termelésből adódó üvegházhatású gázok kibocsátása maradna, az sem lenne elég, hogy a klímaváltozást 1,5°C alatt tartsuk.

Az oxfordi kutatók arra jutottak, hogy a zöld stratégiák mentén megvalósított terméshozam növelés, az élelmiszer-pazarlás csökkentése és az étrendünk megváltoztatása 67%-os eséllyel elegendő a másfél fokos cél elérésére.

Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb megoldás a növényi étrendre való áttérés

Michael Clark a tanulmány egyik szerzője

Ehhez azonban az is kell, hogy 2050-re, az élelmiszer-termeléstől eltekintve, a világ klímasemlegessé váljon, tehát az emberi eredetű szén-dioxid kibocsátás nullára csökkenjen, illetve azonos arányban ellensúlyozásra kerüljön.

Az élelmiszer-termelés magas kibocsátása mellett nem csak az étrendünk megváltoztatása esszenciális fontosságú, hanem az is, miképp bánunk a már megtermelt étellel.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs szerint még mindig sok ehető ételt dobunk a kukába. Mint mondja,

A baj nem azzal van, hogy az élelmiszer a kukába kerül, hanem azzal, hogy a környezetre ennek igenis negatív hatása van azáltal, hogy az összes kidobott élelmiszerhez kapcsolódó energia és termőföld is kárba vész.

A Nébih szerint az élelmiszerhulladék fele az elkerülhető kategóriába tartozik, amit kis odafigyeléssel megmenthetnénk, mert főleg friss zöldség és gyümölcs, pékáruk valamit készételek mennek veszendőbe.

Nemrég a Greendex beszélgetett egy magyar startup, a Munch egyik alapítójával, akik az Élelmiszerbankhoz hasonlóan, de más módon dolgoznak az élelmiszer-pazarlás elkerülésén.

Forrás: raketa.hu és pestihirlap.hu

search icon