Matematikai modell segíti a lencsetermelést
Matematikai modell segíti a lencsetermelést

A lencsefélék iránt világszerte fokozódó kereslet és a klímaváltozás által okozott egyre magasabb hőmérsékletek miatt vágott bele a hüvelyesek termelésének tanulmányozásába a kanadai Saskatchewan egyetemi kutatócsoportja.

Az általuk kifejlesztett modell alkalmas arra, hogy megjósolja, hogy mely hüvelyesek számára milyen termelési környezet szükséges. A lencse azért is kiemelt jelentőségű növény, mert nagyon gazdag fehérjében, gyorsan elkészíthető, sok helyen termelhető, épp ezért világszerte alkalmas az étel- és tápanyaghiány mérséklésére.

A kutatási projektben 324 lencsefajtát vizsgáltak kilenc fontos termelőhelyen, köztük Kanadában, az USA-ban és Dél-Ázsiában.

A Plants, People, Planet folyóiratban publikált modell szerint a terméshozam egyik fő előrejelzője a virágzásig tartó napok száma, amit két tényező határoz meg: az egyes napok hossza (napsütéses órák vagy „fotoidőszak”) és a termelőkörnyezet átlagos hőmérséklete.

Az egyes fajták hőmérséklettel és fotoidőszakkal való kölcsönhatásáról szerzett részletes információk révén az egyszerű modell felhasználható annak előrejelzésére, hogy az egyes lencsék hány napig virágoznak egy adott környezetben. Ez segíthet a termelőknek a magas terméshozamhoz megfelelő fajták kiválasztásában.

A lencse a fenntartható táplálkozás alapját is jelentheti, a növényi alapú étrendben a húsfélék helyettesítőjeként szolgálhat. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy étkezéseinket fenntarthatóan bonyolítsuk, hiszen ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk: „A jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.

Forrás: Environmental News Network

search icon