Még idén az űrben lesz az első fából készült műhold
Még idén az űrben lesz az első fából készült műhold

Az űrszemét problémáját megoldani hivatott megoldással a finn Arctic Astronautics állt elő, akik az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a szintén finn furnérlemezgyártó UPM-mel karöltve alkották meg az apró műholdat.

Még tavaly számoltunk be arról, hogy japán kutatók és cégek összefogásával 2023-ban útnak indulhat a világ első, részben fából készült űreszköze, de most úgy tűnik, mégsem ők lesznek az elsők. A WISA Woodsat nevű finn műhold ugyanis néhány nappal ezelőtt megkapta a hivatalos repülési engedélyt, így még az idén Föld körüli pályára állhat.

Az alig 10×10 centis, fából készült műhold az előzetes ballonos tesztek szerint igencsak strapabíró, lévén a légkör igen magas régióiban is kitűnően ellenállt a mostoha körülményeknek. Aminek viszont biztosan nem fog ellenállni, az a világűrből a légkörbe való visszatérés, ugyanis ekkor a műhold egyszerűen el fog majd égni.

Az előzetes tesztek során készült kép a műholdról

Ez pedig az egyik legfontosabb tulajdonsága a szerkezetnek. Ahogy a japán műholdnál, ugyan a WISA-nál is az a cél, hogy a műholddal ne növeljék feleslegesen az egyébként is nagy mennyiségű űrszemetet. Ezzel együtt a műholdat nem úgy kell elképzelni, mint ami csak fából készült: bár a külső burkolata fából készült, a belső váza, illetve a műszerei részben fémből készültek.

A WISA magával visz az űrbe egy kamerát is, amely segítségével a kutatók folyamatosan képet kaphatnak majd arról, hogy miként bírja a burkolat a 600 km magasban lévő körülményeket. Ahogy az egyik szakértő mondta, ha a masina két évet túlél, az már jónak számít majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Qubit) Fotó: flickr.com/photos/arcticastronautics

search icon