Még idén kifuthat az első hidrogénhajtású teherhajó
Még idén kifuthat az első hidrogénhajtású teherhajó

A világ legnagyobb kibocsátói között számontartott hajózás egyre több módon próbálja zöldíteni a működését, a várhatóan idén vízre kerülő hidrogénhajtású hajó pedig óriási lépés lehet ezen az úton.

A világ első hidrogénhajtású teherhajóját Franciaországban építik és elkészülte után a Szajnán teljesíthet majd szolgálatot. A hajót kizárólag folyami hajózásra tervezték, így még nem ez lesz az, amely leváltja majd a nagy óceánjárókat, de így is komoly hatása lehet.

Ennek megfelelően az elektrolízissel előállított sűrített hidrogént használó hajó építését jelentős összeggel támogatta korábban az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja.

(…) örülünk, hogy vezető szerepet játszhatunk a közlekedésből származó kibocsátás csökkentésében, és bemutathatjuk a hidrogén üzemanyagcellák kiváló tulajdonságait a vízi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazásokban.

– mondta el Matthieu Blanc a Compagnie Fluvial de Transport vezérigazgatója

Szakértők szerint a kibocsátáscsökkentési célok elérésben és a tengerparti városok szennyezettségének csökkentésében kulcsszerepet játszik a zöld és fenntartható hajózás megvalósítása, amelyben fontos szerepet tölthetnek majd be a hidrogénnel hajtott hajók.

A tengerjáró óriáshajók esetében egyelőre még komoly kihívást jelent, hogy a hidrogén fajlagos energiasűrűsége jóval kisebb, mint a fosszilis üzemanyagoké, így a hajóknak gyakori megállókat kellene beiktatni a tankolás miatt és a hosszabb utak több logisztikát igényelnének.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(raketa.hu) Borítóképünk illusztráció!

search icon