Meg kellene ötszörözni a szén-dioxid mentesítés ütemét
Meg kellene ötszörözni a szén-dioxid mentesítés ütemét

Bár sokan értékelték összességében inkább pozitívnak a glasgow-i klímacsúcsot, a jelenlegi középtávú elköteleződések még mindig nem elégségesek ahhoz, hogy a párizsi egyezményben megjelölt 1,5 °C-os célt elérjük. A PwC Net Zero Economy Index 2021 kiadványa szerint a 2020-as dekarbonizációs ráta ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy elérhetővé váljanak a kitűzött célok.

A kiadvány megállapítása szerint ahhoz, hogy a globális emisszió 2030-ig felére csökkenjen és az évszázad közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást, 12,9%-os éves dekarbonizációs ráta szükséges. Ehhet képest 2020-ban ez az érték csupán 2,5% volt, míg a 21. században mért globális átlag csupán 1,5%.

A PwC közleményéből kiderül, hogy bár tavaly a korlátozások alatt csökkent a kibocsátás, de ez nem jelent hosszú távú pozitív tendenciát, sőt mint látható, ez a csökkenés is alapvetően túl alacsony volt. Ráadásul 2021-ben már jóval kevésbé jellemzőek a járvány miatti széles körű korlátozások, amit jól jelez az energiaigény újbóli emelkedése is. Mindez magával vonja a szén-dioxid-kibocsátás növekedését is, aminek a legfőbb eleme a villamosenergia-termelésben a szén iránti növekvő kereslet.

Lengyel András, a PwC Magyarország energetikai és közműszolgáltatási tanácsadás területének vezetője szerint bár még tavaly sem volt képes a G20-ak egyetlen országa sem elérni a 12,9%-os dekarbonizációs arányt, az EU, illetve a G7 országok a globális átlagnál jobban teljesítettek, 6,3%-os, illetve 5,7%-os energiaintenzitás-csökkenést elérve 2020-ban. A szakértő szerint globális szinten a kormányzatok részéről erősebb elköteleződésre lenne szükség. Ugyanakkor azt is hozzáteszi: reményre adhat okot, hogy a magánszektor szereplői közül egyre többen tesznek egyértelmű vállalásokat a kibocsátáscsökkentés érdekében.

A magánszektor létfontosságú szerepét Hatta Anita, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának igazgatója is megerősíti. Mint mondja, az elmúlt 18 hónapban a magánszektor részéről a nettó nulla kötelezettségvállalások száma minden eddigit felülmúlt. Ezzel együtt azonban a magánszektornak egyértelmű és következetes kormányzati jelzésekre van szüksége, amelyek ösztönzik a vállalatok éghajlatvédelmi tevékenységét.

Jelenleg több mint 3000 vállalkozás vesz részt a Race to Zero kampányban, amelyhez 733 város, 31 régió, 173 nagybefektető és 622 felsőoktatási intézmény csatlakozott. Ez a valaha volt legnagyobb összefogás, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy a nettó nulla kibocsátást legkésőbb 2050-ig eléri, és amely együttesen a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 25%-át és a GDP több mint 50%-át teszi ki. Ha most határozott és döntő lépéseket teszünk annak érdekében, hogy 2030-ig felére csökkentsük a globális kibocsátást és legkésőbb 2050-ig elérjük a nettó nulla kibocsátást, akkor van esélyünk a sikerre.

–mondja Hatta
search icon