Megalakult a Magyar Geotermikus Klaszter
Megalakult a Magyar Geotermikus Klaszter

Széleskörű szakmai és társadalmi konszenzus mutatkozik abban, hogy a geotermikus energia minél szélesebb körű hasznosítása elengedhetetlen hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön, a mintegy húsz szakmai szervezetet tömörítő Magyar Geotermikus Klaszter alakuló ülésén.

Az elnök köszöntőjében elmondta, hogy Magyarország az elmúlt 12 évben tett a legtöbbet az energiaellátás diverzifikálásáért a kontinensen, úgy mint interkonnektorok kiépítése, határon átnyúló gázvezetékek építése, paksi atomerőmű bővítése. Emellett felértékelődik a saját magunk által megtermelhető energia, mint például a geotermikus energia – tette hozzá.

Magyarország közmondásosan jó geotermikus adottságokkal rendelkezik, és bár az elmúlt 12 évben a geotermikus beruházások száma négy és félszeres volt az azt megelőző időszakénak, Magyarország vonakodott eddig kihasználni ezeket az adottságokat. Ennek oka az, hogy a geotermikus beruházások komoly költésigénnyel járnak, nem elhanyagolható pénzügyi kockázatot hordozhatnak, továbbá és a hőpiac és a hőtermelés nagyon szoros együttműködést igénylik.

Az SZTFH elnöke öt pontban foglalta össze a szükséges lépéseket, megemlítve egyebek mellett, hogy maximalizálni kell a kitermelt energia hatékony felhasználását és ösztönözni kell a kaszkádrendszer kialakítását, amely lehetővé teszi az eltérő igényű létesítmények csatlakozását, így minél több kitermelt energiát felhasználva. 

Azzal céllal alapítjuk meg a Magyar Geotermikus Klasztert hogy az energiaszuverenitás érdekében Magyarország minden lehetséges eszközzel fokozni tudja a Kárpát-medence kivételes geotermikus potenciáljának kiaknázását

– fogalmazott Bíró Marcell.

Szólt arról is, hogy az SZTFH nyolc állomásos országos rendezvénysorozatot indított, mely során a hatóság szakértői bemutatják a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásának előnyeit és az új szabályozási keretrendszert. Az elnök hangsúlyozta, hogy a geotermikus energiapotenciál bemutatása során a helyi vállalkozások és ipari szereplők figyelmét fel lehet hívni arra, hogy az ország határain belül elérhető energiaforrásnál nincs értékesebb, az önfenntartó Magyarország az ellátásbiztonság és a nemzeti szuverenitás kulcsa.

(Forrás: MTI)

search icon