Rossz hír a fosszilis tüzelőanyagoknak, jó hír a klímasemlegességnek
Rossz hír a fosszilis tüzelőanyagoknak, jó hír a klímasemlegességnek

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség, amiről az MTI számolt be. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen emlékeztetett arra, hogy a szövetség létrehozása egybevág a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célokkal, illetve a gazdaság egyidejű fellendítésével.

Ebben a folyamatban fontos szerep hárul egy széleskörű ipari és szakmai támogatással és részvétellel bíró szakmai szövetségre, mely számos formában járulhat hozzá a hidrogénstratégia megvalósításához – fűzte hozzá Palkovics László. Az európai klímasemlegességi célok teljesítéséhez a kormány nagy hangsúlyt fektetne az atomenergiára és a napenergiára.

A megújuló energiaforrások kapcsán a miniszter nagyon fontosnak nevezte, hogy tárolni lehessen az így kinyert elektromos energiát. Ebben lehet jelentős szerepe a hidrogénnek, ugyanis az áramtöbbletből hidrogént állítanának elő, amelyet eltárolnának. A hidrogén kiválthatja a szenet az olyan technológiáknál, mint az acél-, a műtrágya- vagy a cementgyártás, de a hidrogént felhasználhatják a közlekedésben, kiváltva a hagyományos üzemanyagokat. 

A miniszter azt is közölte, már vizsgálják a magyarországi gáztározók és vezetékek alkalmasságát, hogy tiszta vagy vegyített hidrogént helyezzenek el, illetve szállítsanak bennük.

(forrás: MTI)

search icon