Megdöbbentek a tudósok: rekord hamar olvadt ki az obszervatórium
Megdöbbentek a tudósok: rekord hamar olvadt ki az obszervatórium

Az osztrák Alpokban, 3106 méter magasan fekvő Sonnblick obszervatórium a világ legmagasabban fekvő egész évben működő csillagvizsgálója. Az itteni hóréteg sokszor egész nyáron megmarad, néha kiolvad, olyanra azonban még soha nem volt példa, hogy utóbbi ilyen gyorsan következzen be.

A hóréteg várhatóan már a következő napokban teljesen elolvadhat. Az obszervatórium tudósai megdöbbenéssel tapasztalták, hogy idén ennyire gyorsan fogyatkozik a hó. Az eddigi rekord, mely 1963-ban és 2003-ban állt be, augusztus 13-a volt. Ez azt jelenti, hogy idén több mint egy hónappal korábban olvad el a hó, mint korábban bármikor.

Alexander Orlik, a Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik klimatológusa szerint június 30-án 39 cm-es volt a hóvastagság a Sonnblickon. Összhasonlításképp, az átlagos június végi hóvastagság 307 cm a hegyen, tavaly például 362 cm volt ez az adat. A korábbi június végi negatív rekord 120 cm volt még 1942-ben.

A Sonnblickot 1886-ban építették, hogy a tudósok a légkör magasabb szintjeit vizsgálhassák. Azóta a meteorológusok az időjárás előrejelzésére használják, és itt található a leghosszabb és legmegbízhatóbb éghajlati adatokkal rendelkező hegyi obszervatórium.

A hóréteg elvékonyodása nem független a klímaváltozástól, mely erősebben érinti a hegyvidéki területeket, például az Alpokat is. A tudósok szerint a klímaváltozás egyik tragikus következménye volt a héten Olaszországban bekövetkezett jégcsuszamlás is, hiszen a gleccser jege is a tartós hőség miatt gyengülhetett meg. (Guardian)

search icon