Megérkezett az első mesterséges húsfilé az Egyesült Királyságba
Megérkezett az első mesterséges húsfilé az Egyesült Királyságba

A BSF Enterprise, egy biotechnológiára összpontosító befektetési társaság azt állítja, hogy leányvállalata, a 3D Bio-Tissues létrehozta az Egyesült Királyságban az első tenyésztett steaket, amely sertéssejtekből készült. Az első tenyésztett sertésszeletet a 3D Bio-Tissues City-mix nevű, szérum- és állatmentes sejtfokozójával készítették.

Az eredmény felülmúlta a várakozásokat megjelenés, íz és textúra tekintetében, legalábbis a vállalat ezt közölte. A vállalat szerint továbbá a sertésfilé a világon elsőként jelent meg a termesztett húsok között. Bár számos vállalat fejlesztett már ki termesztett sertéshúst, ezek nagy része darált hús volt.

Ez egy jelentős tudományos áttörés, amelynek nagyon pozitív következményei vannak nemcsak 3D Bio-Tissues, hanem az Egyesült Királyság és az egész tenyésztett húsipar számára is. Teljesen el vagyunk ragadtatva a termesztett sertéshúsunk kinézetétől, ízétől és állagától, amely az első alkalom, hogy teljes mértékben megkóstoltuk a termékünket

 – mondta Che Connon, a 3D Bio-Tissues vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A vezérigazgató hozzátette, hogy ugyanakkor szeretnének még olyan technológiákat, amelyek segíthetnek olyan tenyésztett hús előállításában is, amely minden tekintetben hasonlít a hagyományos húsra. Azt szeretnék, hogy az eredményeket tovább vihessék a fejlesztés következő szakaszába.

A tesztelők szerint a nyers steak látható húsrostokat és a hagyományos húshoz hasonló szerkezeti integritást mutatott konzisztencia, rugalmasság, szín és textúra tekintetében. A sütési folyamat is a hagyományos húst utánozta: zsugorodás, pirulás, barnulás, szenesedés és ropogás, a hagyományos sertéshúséval megegyező aromákkal. A vállalat szerint a végtermék íze és textúrája megkülönböztethetetlen volt a sertéshústól.

(Forrás: greenqueen.com.hk)

search icon