Megint túl vagyunk a legmelegebb nyarunkon
Megint túl vagyunk a legmelegebb nyarunkon

Az Európai Unió Éghajlatváltozási Szolgálatának (Copernicus) szerdán közzétett adatai alapján a 2023-as nyár volt a valaha mért legmelegebb. A júniustól augusztusig tartó három hónapos időszak jelentősen felülmúlta a korábbi rekordokat, az átlaghőmérséklet 16,8 Celsius-fok volt, több mint fél fokkal (0,66) az átlag felett.

A múlt hónap volt egyben a legmelegebb augusztus is, amelyet világszerte valaha is feljegyeztek. A hónap a becslések szerint mintegy 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1850-1900 közötti időszak átlaga. Ez lényegében megegyezik a Párizsi Megállapodásban lefektetett céllal – már amennyiben a célt úgy értjük, hogy a felmelegedést legkésőbb ezen a ponton meg kell állítanunk. Nem csak az augusztus volt azonban rendkívüli. 2023 júliusa a valaha mért legmelegebb hónap is egyben.

A tudományos bizonyítékok elsöprőek, továbbra is több éghajlati rekordot és egyre intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási eseményt fogunk látni, amelyek hatással lesznek a társadalomra és az ökoszisztémákra, amíg nem hagyjuk abba az üvegházhatású gázok kibocsátását. – Samantha Burgess, a Copernicus helyettes vezetője

A meleg ellenére az augusztus a szokásosnál csapadékosabb volt Közép-Európa és Skandinávia nagy részén, ami sokhelyütt áradásokhoz vezetett, míg Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Portugáliában az aszályos időjárás tüzekhez vezetett.

Az Copernicus szerint az utolsó nyári hónap Ausztráliában, több dél-amerikai országban és az Antarktisz nagy részén is az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékleti értékeket hozott, miközben az óceánokban a valaha mért legmelegebb napi felszíni hőmérsékletet regisztrálták, és összességében a legmelegebb hónapot élték meg.

Ahogy a Reuters tudósítása írja, már csak négy hónap van vissza az évből, de az már most biztos, hogy az eddigi második legmelegebb évet írjuk, és 2023 csak alig marad el az eddigi rekorder 2016-tól. (Reuters)

search icon