Megkezdte a termelést a világ legnagyobb szélerőműparkja
Megkezdte a termelést a világ legnagyobb szélerőműparkja

Az északnyugat-angliai Yorkshire partvidékétől közel 90 kilométerre felépített, Hornsea 2 névre hallgató tengeri szélerőműpark 1,4 millió háztartást képes ellátni energiával. A 462 négyzetkilométernyi területen összesen 165 darab 8 megawattos szélturbina működik, teljes kapacitásuk 1,3 gigawatt – összehasonlításképp a paksi atomerőmű teljes kapacitása 1,9 gigawatt.

A szélerőműpark építése öt évig tartott. A turbinák a tengerszinttől 200 méteres magasságig érnek, és 81 méteres lapátokkal rendelkeznek, amelyek hat másodperc alatt tesznek egy fordulatot. Mint írják, egy-egy fordulat a projekt igazgatója, Patrick Harnett szerint egy háztartás egy teljes napi ellátására elegendő energiát termel.

Nagy-Britannia a világ egyik vezető országa a tengeri szélerőművek terén, és míg tíz évvel ezelőtt a megújuló energiaforrások az ország energiamixének 11% tették ki, 2021-re ez az arány 40% nőtt – a megújulók legnagyobb részét a tengeri szélerőművek adják. Sőt, egyes esetekben a teljes villamosenergia termelés többségét is képesek biztosítani a megújulók. Így történt például januárban is, amikor a Malik nevű vihar idején a szélenergia-termelés minden idők legmagasabb, több mint 19,5 gigawattos ideiglenes szintjére emelkedett, ami az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének több mint a felét jelenti.

A brit kormány a Net Zero célkitűzés részeként elkötelezte magát amellett, hogy 2035-re szén-dioxidtól mentessé teszi a villamosenergia-termelést, és ebben nagy szerep hárul a tengeri szélerőművekre. Ennek megfelelően a Hornsea 2 sem lesz sokáig a világ legnagyobb szélfarmja, hiszen az Északi-tengeren több, még nagyobb projekt épül. A jövőre működésbe lépő Dogger Bank szélerőműpark például 6 millió háztartás ellátására lesz képes. (Qubit)

Borítóképünk illusztráció!

search icon