Megkezdte működését a Nílus puskaporos hordója
Megkezdte működését a Nílus puskaporos hordója

A hétvégén megkezdte működését a Nagy Etióp Reneszánsz Gát (GERD), melynek építése ellen Egyiptom évtizedes küzdelmet folytat. A vízerőmű, pontosabban annak duzzasztója már eddig is súlyos diplomáciai kardcsörtékhez vezetett, ez pedig akár tovább fokozódhat a jövőben.

Az alapvető probléma, hogy a Kék-Níluson emelt duzzasztógát az egyiptomi és szudáni félelmek szerint országaik édesvízszükségletének kielégítését veszélyezteti. Könnyebb a kontextus megértése, ha figyelembe vesszük, hogy a Nílus a több mint 100 millió lakosú Egyiptom ivóvízének 90%-át biztosítja.

Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil, Egyiptom vízgazdálkodásért felelős minisztere, korábban, a gáthoz tartozó víztározó felöltésének megkezdésekor úgy nyilatkozott, „a víztározó feltöltésének folytatása veszélybe sodorja a nemzetközi békét és biztonságot, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. Nem nehéz ebből kihallani egy potenciális fegyveres konfliktus lehetőségét.

Szudán és Egyiptom olyan egyezményt szeretne elérni, amely szabályozná, hogy Etiópia mekkora mennyiségű vizet köteles továbbengedni, különösen a szárazabb időszakokban. A korábbi egyeztetések azonban eddig mind kudarcba fulladtak.

Ebben a folyamatban jelent fontos mérföldkövet a GERD múlt hétvégi ünnepélyes termelésindítási eseménye, melyet az etióp miniszterelnök, Abiy Ahmed „egy új korszak születéseként” jellemzett. Fontos persze hozzátenni, hogy a gát 100%-os működése még odébb van: jelenleg a GERD 13 turbinája közül csak egy működik, 2024-re tervezik a beruházás végső befejezését.

Etiópia egyébként határozottan visszautasítja Egyiptom és Szudán vádaskodását azt illetően, hogy kevesebb víz jut majd a Nílus alsóbb folyására. Számos szakértő viszont kiemeli, hogy a gát teljes üzembe állítása után biztosan csökken majd a vízhozam az alsóbb szakaszokon.

https://twitter.com/GETFactET/status/1495985037002653696?s=20&t=0erdUcAaotRCyMpcds_9Nw

A GERD egyébként 2024-re várható végső elindulásakor nagyjából 5000 megawatt kapacitású lesz. Összehasonlításképp a paksi atomerőmű maximális kapacitása 2000 megawatt körül van. A projekt védelmezői és az etiópok egyébként azzal érvelnek, hogy a gáttal nagy mennyiségű tiszta energiát tudnak termelni, a régió legnagyobb energiaexportőrévé válhatnak valamint a GERD a térség gazdasági fejlődésének egyik motorja lehet.

Borítóképünk illusztráció!

search icon