Megmenekülhet a tengeri fű?
Megmenekülhet a tengeri fű?

A neptunfűről már kiderült az elmúlt évek kutatásaiból, hogy nagy szerepet játszik a tengerek védelmében a mikroműanyagokkal szemben. A Posidonia Oceanica nevet viselő tengeri fű azonban nem csak a mikroműanyagokat szűri, hanem a klímavédelem más aspektusaiban is fontos szerepet játszik.

Egy hektárnyi ebből az ősi, finom növényből évente tizenötször több szén-dioxidot köt meg, mint az amazonasi esőerdő hasonló méretű területe. Sajnos azonban ez a világörökség részeként is nyilván tartott Mallorca és Formentera közötti 55.000 hektárnyi Földközi-tengeri neptunfű terület nincs biztonságban a turizmus és a klímaváltozás miatt. A tenger melegedése ugyanis nem kedvez ennek a szupernövénynek, mert 28 fok feletti hőmérsékletet nem tudja tolerálni.

A környezetvédők és a kutatók szerint a Baleár-szigetek környékén található neptunfű védelmét a kormányzati intézkedések mellett azzal lehetne fokozni, ha pénzbeli értéket társítanak a növény által megkötött szén-dioxidhoz, mellyel a megmentésére fordított alapokat lehet támogatni.

(BBC)

(fotó: Wikipédia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon