A tengerifű képes kiszűrni a mikroműanyagokat a tengerből

A tengerifű képes kiszűrni a mikroműanyagokat a tengerből
A tengerifű képes kiszűrni a mikroműanyagokat a tengerből

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő „labdácskák”, melyek végül a partra sodródnak, így távolítva el a tengerből a hulladékot.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez a Barcelonai Egyetem tengerbiológusai egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították figyelmüket.

2018 és 2019 között végzett megfigyelés során a tengerifűből keletkezett partra sodródott úgynevezett Neptunus-labdákat vizsgálták meg aszerint hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak.

Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből

-mondta Anna Sanchez-Vidal, a tanulmány vezetője volt.

A Mallorca strandjain partra sodródott minták felében találtak műanyagszemetet. Attól függően, hogy a levelek milyen szorosan kötegelődtek össze, nagyjából 600 és 1500 mikroműanyag darabkát tartalmaztak kilogrammonként.

A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket.

A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezen kívül akadályozzák a part menti eróziót és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását.

Ezért is probléma, hogy jelenleg 30 percenként tűnik el egy focipályányi tengerifűvel borított terület a világon, és a folyamat már évtizedek óta tart. Ebben a klímaváltozás okozta hőterhelés mellett közrejátszanak olyan tényezők is, mint a vonóhálós halászat, a szennyvíz, esetleg a turisztikai területeken a növényzet szándékos eltávolítása.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon