Mégsem a szuezi dugó, hanem az Etna kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést
Mégsem a szuezi dugó, hanem az Etna kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést

Tegnapi hírünkkel ellentétben nem a Szuezi-csatornán kialakult hatnapos dugó, hanem az Etna kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést a Földközi-tenger térségében.

Az Európai Unió Sentinel-5P műholdja észlelte a vulkánból több ezer kilométerre is eljutó gázfelhőket, így a megszokottnál ötször nagyobbra nőtt a kén-dioxid-tartalmat is a csatorna földközi-tengeri oldalán.

A korábbi elemzések tévesen kapcsolták össze a hajózási problémával a kén-dioxid koncentrációjának kiugró helyi adatait. A BBC cikke szerint ezt az értékelést utólag, az új információk birtokában helytelennek minősítették és visszavonták.

A félreértéshez az vezethetett, hogy a Szicília keleti partjainál magasodó 3350 méteres Etna, amely február óta aktív, nagy mennyiségben bocsátott ki különböző gázokat és lávát is az elmúlt időszakban. A szél a gázokat dél és kelet felé fújta Észak-Afrika partjai mentén.

Az egyik ilyen gázfelhő március végén érkezett meg Egyiptom fölé, épp akkor, amikor az Ever Given nevű konténerhajó beszorult a Szuezi-csatornába. Ez tévesztette meg a tudósokat is.

A helyesbítéssel együtt is – ahogy ezt több korábbi cikkünkben jeleztük – a hajózás által kibocsátott kén-dioxid-szennyezés súlyos környezeti problémát jelent, melynek csökkentése céljából a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet is törekszik egyre alacsonyabb kvótákat bevezetni.

A levegőben lévő kén-oxidok hozzájárulnak a légzőszervi, szív- és érrendszeri problémák, valamint a tüdőbetegségek kialakulásához. Ha a kén a légkörben lévő vízzel egyesül, ez savas esőt eredményez, amely károsíthatja a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon