Mekkora a karbonlábnyoma, ha megnézel egy epizodót a kedvenc sorozatodból a Netflixen?
Mekkora a karbonlábnyoma, ha megnézel egy epizodót a kedvenc sorozatodból a Netflixen?

A Carbon Trust klímacsoport frissített tanulmányában azt vizsgálta, mekkora karbonlábnyomot hagy egy órányi streamelt műsor megtekintése. Eddig inkább a szolgáltatók oldaláról mérték a jelentős energia felhasználást, az új tanulmány kitért a fogyasztókra is.  

Emellett a bristoli egyetem Dimpact csoportjának vizsgálata szerint a Netflix, mint szolgáltató egy órányi szerverműködtetéssel, áramfelvételével, kevesebb, mint száz gramm szén-dioxidot bocsát ki. Ami pedig a felhasználói oldalt illeti, ott ez a szám körülbelül feleannyi lett, azaz egy egyórás streaming nagyjából ötvenöt gramm szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe egy átlagos európai felhasználó esetében. A régebbi technológiák esetében ez a szám magasabb lehet.

A Carbon Trust számításai pedig azt mutatják, hogy köznapi példával élve egy streamelt műsor megnézése akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha hat percig járatnánk a vízforralót vagy egymás után elkészítenénk négy zacskónyi popcorn-t a mikróban.

Az eredmények tudatában nem is olyan meglepő, hogy a Netflix gyártási és streaming folyamatainak optimalizálásával is törekszik a karbonsemlegesség elérésére 2022 végéig.

(Rakéta)

search icon