Mérsékelten sikerült zöldre a Blaha Lujza tér

Mérsékelten sikerült zöldre a Blaha Lujza tér
Mérsékelten sikerült zöldre a Blaha Lujza tér

Szép is, új is, de sajnos nem olyan zöld, mint azt gondoltuk.

Szombaton másféléves felújítás után átadták a megújult Blaha Lujza teret. Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson 50 éves adósság ledolgozásáról és 1000 négyzetméteres zöldterületről beszélt.

„1000 négyzetméter zöldfelületet, Bubi-állomást és mikromobilitási pontot, nyilvános wc-t és új zebrákat, valamint közösségi tereket alakítottunk ki. Büszkék vagyunk Budapest múltjára is, hiszen a mai nagyszerűségét a kulturális sokszínűsége adja, amiről a téren az egykori Nemzeti Színházat megidéző elemek tanúskodnak…”írta Karácsony Gergely.

fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Hiányoljuk a „szuperzöld” parkot

Jó, vegyük alapul, hogy december van, a fák levelei lehullottak, és a ködös időben kevésbé prosperálnak a fiatal kopár fák. De sajnos a látványtervek bujasága helyett egy térkődomináns teret kaptunk, ahol bár úgy tudjuk 80 fát ültettek, mégis elvesznek a betonban. A látványtervben szereplő lombozatra körülbelül még 10-15 évet biztosan várnunk kell.

A régi képek összehasonlításánál szomorúan konstatáljuk, hogy bőven volt fakivágás, és érdemben nem történt javulás.
fotó: bkk

Drágább, és sok minden kimaradt

Eredetileg a felújítás kiterjedt volna a Blaha Lujza tér közvetlen környezetére is, a téren új középülettel, a forgalomtechnikai munkák elvégzésével, a gyalogos-aluljáró bővítésével és a Somogyi Béla utca átépítésével. Ezek végül kimaradtak, valamint nem épült meg a buszváró, sem a pavilonépület a kávézóval, nem lett ügyfélközpont az aluljáróban, sem akadálymentesítő lift. Utóbbi miatt a kerekesszékeseknek az Astoria vagy a Keleti felé kell kerülniük, ha metróznának.

A Népszínház utcából sem vezették ki a tér területére a villamosok végállomását, ami az átszállások megkönnyítése miatt lett volna fontos.

A Tarlós István alatt jóváhagyott tervek és költségvetés végül 1 évvel tolódott ki, és 400 millió forinttal került többe. Így ebben a borongós téli időben még nem tudunk olyan átütően lelkesedni, de ígérjük tavasszal adunk neki még egy esélyt.

forrás: metropol.hu

search icon