Mesterséges hús az állateledelek piacán
Mesterséges hús az állateledelek piacán

Egy állateledelgyártó vállalat úgy döntött, hogy fő profiljának a kedvtelésből tartott állatok eledelének forradalmasítását választja. A Biocraft volt az első biotechnológiai vállalat, amely mesterséges húst fejlesztett ki a kedvtelésből tartott állatok eledelének piacára. 2021-ben debütált az első, sejtmintákból készült, macskáknak szánt egérhússal.

Most már egy új márkanévvel működik a vállalat, amelynek célja, hogy erőforrásait teljes egészében a termesztett húsok fejlesztésére fordítsa, beleértve a kutatás-fejlesztést, az infrastruktúrát és az együttműködési kapcsolatokat.

Ahogy egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a kedvtelésből tartott állatok eledelgyártói számára történő tenyésztett hús fejlesztésére, úgy léptünk előre a fejlesztésekben is. Úgy gondoljuk, több figyelmet kellene fordítani a kedvtelésből tartott állatok fenntarthatóbb etetésére.

 – mondta a BioCraft alapítója és vezérigazgatója, Dr. Shannon Falconer, egy nyilatkozatban.

A BioCraft szerint a termesztett hús egyik legfontosabb előnye, hogy mentes a kémiai és bakteriális szennyeződésektől, antibiotikumtól, szteroidoktól, géntechnológiától és genetikailag módosított szervezetektől. A vállalat által fejlesztett mesterséges hús emellett jelentősen csökkenti az olyan baktériumok, mint a szalmonella, illetve más gyakori kórokozók fertőzési kockázatát.

A cég állítása szerint az általa termesztett hús nagyon hasonlít az állateledel-gyártásban hagyományosan használt húsliszthez, de annál jobb minőségű, mert jobb minőségű sejtvonalakból származik, és kórokozóktól mentes közegben tenyésztik. A hagyományos húshoz való hasonlóság lehetővé teszi a zökkenőmentes helyettesítést a különböző állateledel-formátumokban, beleértve a nedves vagy száraz eledeleket, és a jutalomfalatokat.

A hagyományos hústermelés az éghajlatváltozás egyik fő oka, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért ez az ágazat felelős. A vállalat szerint az amerikai állattenyésztés környezeti hatásának több mint 25 százaléka a kedvtelésből tartott állatok eledelének fogyasztására vezethető vissza. Ha a macskákat és a kutyákat országnak tekintenénk, akkor a világ ötödik legnagyobb húsfogyasztójaként lennének számon tartva.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon