Mi a gond a lineáris gazdasági modellel?
Mi a gond a lineáris gazdasági modellel?

Csupán az Európai Unió évente több mint 2,5 milliárd tonna hulladékot termel. Ez önmagában is megköveteli az új, fenntartható modellre való áttérést, de jelentős gazdasági érdek is alátámasztja a paradigmaváltás mellett szóló döntést, mivel az Európai Unió más régiókból származó erőforrásoktól való függése csökkentheti versenyképességét.

A fenntarthatóbb modellre való áttérést segítő új hulladékgazdálkodási jogszabályokat körforgásos gazdaságnak nevezik, erről következő cikkünkben írunk részletesen. Ezúttal pedig szeretnénk a lineáris gazdasági modell buktatóit körüljárni.

Még több tárgy, még kevesebb erőforrás

A lineáris gazdasági modell nagy mennyiségű olcsó, könnyen hozzáférhető anyagot és energiát használ, és nem kínál megoldást a hulladék keletkezésének problémájára.

Sajnos a piacgazdaság nagyrészt a lineáris gazdaságra támaszkodik, amely arra ösztönzi a vásárlókat, hogy újra és újra vásároljanak. A probléma gyökere a fogyasztói társadalom pszichológiájában rejlik. Ez lényegében elavultnak tünteti fel a régebbi termékeket, ráadásul az ember arra összpontosít, hogy a „nyáj” elfogadja, valamint arra a hamis eszmére, hogy a tárgyak tesznek boldoggá. Annak érdekében, hogy a vásárlók új termékeket vegyenek, a gyártók sokszor olyan anyagokat használnak fel, amelyek nem jó minőségűek, így rövidebb élettartamúak. Ezért keletkezik elképesztő mennyiségű szemét, arról nem is beszélve, hogy a nyersanyagok kivonása és a gyártás során mennyi káros anyag kerül a légkörbe, a vizeinkbe és a talajba.

A lineáris gazdaság abból az alapfelvetésből indul ki, hogy a nyersanyagaink végtelenek, ez azonban egyértelműen nem igaz. Fogynak a fosszilis energiahordozók, az ásványi anyagok, az ércek, és rohamos ütemben szennyezzük és fogyasztjuk ivóvizünket is. Erdőket vágunk ki, ami nemcsak az ökoszisztémákra veszélyes, hanem a károsanyag-kibocsátás mérséklése szempontjából is. Érdemes akár csak azon az egy tényen elgondolkoznunk az IPCC legújabb jelentése alapján, hogy az ökoszisztémák megőrzésével és helyreállításával 2050-ig évente 8–14 milliárd tonna szén-dioxidot lehetne eltávolítani a légkörből gazdaságosan. Ez több annál, mintha azonnal kivonnánk az összes belső égésű motorral szerelt autót a forgalomból. Rohamosan fogy a minket körülvevő természet, holott a létünk alapvetően függ az ökoszisztémák egészségétől.

A hagyományos modell, azaz a lineáris gazdaság problémái

A lineáris gazdaság ökológiai problémája az, hogy az árutermelés ökoszisztémáink termelékenységének rovására megy. Az ezekre az ökoszisztémákra nehezedő túlzott nyomás veszélyezteti az olyan alapvető ökoszisztéma-szolgáltatásokat, mint a víz, a levegő és a talaj tisztítása. Az ökoszisztéma-szolgáltatásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A lineáris gazdasági modellben a nyersanyagok gyűjtése és kinyerése magas energia- és vízfogyasztáshoz, mérgező anyagok kibocsátásához és a természeti tőke, például az erdők és a tavak elpusztításához vezet.

A lineáris gazdaság elvei nem összeegyeztethetőek a fenntarthatósággal, mert a nyersanyagforrások kizsigerelésére épülnek.

Sokszor emlegetett példa a műanyag, melyet csak rövid ideig használunk. Ennek eredményeként évente több mint 300 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte. Ebből 5 millió tonna az óceánokba kerül, a szárazföldön pedig a tengerbe vagy a csatornahálózatba. A műanyag lebomlása és feldarabolódása során kisebb részecskékre bomlik. E folyamat közben toxikus anyagok szabadulhatnak fel. Ráadásul az állatok gyakran tápláléknak tekintik a műanyag hulladékot és a mikrogyöngyöket. A műanyag megzavarja a halak táplálékláncát is, ami a mi egészségünket is károsítja, hiszen – bármennyire is könnyen megfeledkezünk erről – mi is a tápláléklánc része vagyunk.

A lineáris gazdaság által az ökoszisztéma-szolgáltatásokban okozott károk mellett ez a gazdasági modell az anyagellátást is veszélyezteti. A bizonytalanságot az anyaghiány, a különböző anyagok geopolitikai függősége és a növekvő kereslet okozza. Ez nemcsak a nyersanyagok kitermelői és felvásárlói számára okoz gondot, hanem a piacon ennél nagyobb kockázatokat is hordoz. Különösen a fémipar, a számítógép- és elektronikai ipar, az elektromos berendezések ipara, valamint az autó- és járműipar használja nagyon intenzíven a nyersanyagokat. Ráadásul a nyersanyagokkal kapcsolatos fentebb említett problémakör jelentős áringadozáshoz is vezet. Ez ugyanakkor annyiban előnyös is, hogy azok a vállalatok versenyképesebbek, akik kevésbé függnek a nyersanyagoktól, hiszen ők pontosabb árprognózist tudnak készíteni, így a vásárlók számára is kiszámíthatóak és megbízhatóbbak.

A kereskedelem növekedésének következtében a termékek geopolitikai összefonódása egyre erősebbé vált, és a nyersanyagok mintegy összekapcsolódnak egymással. Emellett számos áru termelési folyamata függ a víztől és az üzemanyagoktól. E kölcsönös függés következtében egy-egy nyersanyag szűkösségének széles körű hatása lesz más áruk árára és elérhetőségére is.

A népesség és a jólét növekedésének következtében 2030-ra a fogyasztói réteg várhatóan csaknem 5 milliárd embert foglal majd magában. Ez 1,3 milliárddal több embert jelent a mai adathoz képest. A mainál nagyobb vásárlóerőt képviselnek majd, és vásárlási igényeik révén sokkal inkább terhelik a környezetet. Emellett – ahogy erről a cikk elején szó volt – a termékek élettartama az elmúlt években drámaian csökkent. A lineáris gazdasági modell egyszerűen nem fenntartható, és számos folyamat összeomlását irányozza elő. Nagyon fontos a paradigmaváltás. A körkörös gazdaság erre ad megfelelő választ! Következő cikkünkben az új modellről olvashattok majd.

search icon