Milyennek látja egy művész a sarkvidékek jövőjét?
Milyennek látja egy művész a sarkvidékek jövőjét?

Camille Seaman két évtizede fotózza a sarkvidékek egyre gyorsuló ütemben átalakuló tájait. Képei egyszerre gyönyörűek és baljóslatúak is, ráadásul most olyan helyeken láthatók, melyeket a jégsapkák olvadása erősen érint majd.

Az emelkedő tengerszint a jövőben a legtöbb partmenti települést érinti majd. A sarkvidékek olvadását megörökítő képeket a TED új projektjének keretében olyan épületek falaira vetítik, melyeket a jövőben valószínűleg ostromolni fog az áradó tenger, ha csak nem következik be hamar radikális változás.

A fotókból összeállított videót New York, Tokió, Amszterdam és a fotós lakhelye Limerick épületeire vetítik majd ki, és egy-egy kép azt is megmutatja majd, milyen változás következhet be ezeken a helyeken, ha a tengerszint jelentősen megemelkedik majd.

A fotós igyekszik hangsúlyozni, hogy bár távolinak tűnhet a jégsapkák olvadása, nagyon is érint mindenkit, elsőként a partmenti települések lakóit.

Becslések szerint Írországban 70 ezer ingatlant fenyeget a part menti áradás 2050-ig. Egy három méteres vihardagály pusztító hatásokkal járhat az olyan alacsonyan fekvő településekre, mint például Limerick.

-mondta Camille Seaman

A TED Countdown nevű projektje októberben indult, és az a célja, hogy elősegítse és felgyorsítsa az éghajlati válság megoldását.

(elobolygonk/fineacts.co)

search icon